IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно пада таванът от 35 секции за гласуване в страни от ЕС

Парламентът прие на второ четене промените в Изборния кодекс

16:17 | 26.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Отпадна ограничението за разкриване на повече от 35 секции в страни от Европейския съюз, а вотът "Не подкрепям никого" ще се отчита при определяне на резултатите на президентски и кметски избори. Това реши парламентът, който прие окончателно промените в Изборния кодекс, предава БТА.

Ограничението за броя секции се запазва само за страните извън ЕС.

Не беше подкрепено предложението за поставяне на втора урна в секциите в чужбина при необходимост. От БСП Лява България и Реформаторския блок изразиха съмнения, че при повече от една кутия може да се създаде хаос и възможност за манипулация на вота. 

При парламентарните избори се запазва сегашната методика за определяне на резултатите, при която гласовете "Не подкрепям никого" ще се изваждат от общия брой действителни гласове, за да не се повишава 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Гласуването на изборите за президент, на референдума и за кмет на район "Младост" в София ще се осъществява в една секция, реши още парламентът. Предвижда се секционните избирателни комисии (в секции с над 500 избиратели) да се състоят от девет членове, които ще получат двойно възнаграждение.

Промените в Изборния кодекс влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник". В двудневен срок от тази дата ЦИК трябва да определи местата в страните от ЕС, в които ще се образуват избирателни секции, и броят им.

Още новини за президентските избори може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още