IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите (д)ефекти на бежанците в България

Според редица твърдения получилите закрила лица могат да засилят икономическата сила на страната домакин. Дали обаче това наистина е така?

07:34 | 31.10.16 г. 31
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изводът е е един – бежанците наистина ще окажат влияние върху пазара на труда и бюджетните ефекти ще са значителни. За съжаление обаче при този вариант влиянията ще са в обратната посока. Ако обаче всички лица, получили закрила, наистина се включат на пазара на труда, разликата е огромна, като в този случай държавата дори би извлякла ползи за бюджета, както показва и графиката:

Краткосрочни бюджетни ефекти
Create column charts

Изчисленията на министерството в реалистичния сценарий звучат достатъчно отчайващи и оборват тезата за положителното влияние на бежанците върху икономиката (разбира се, има влияние на работещите и върху българския брутен вътрешен продукт, но заради липса на достатъчно данни той няма как да бъде изчислен). Твърде вероятно е обаче дори те да са твърде оптимистични за реалната ситуация, поне през тази година.

Получени след запитване на Investor.bg данни от Агенцията по заетостта показват, че в Програмата за обучение и заетост на бежанците за тази година включени лица... няма. Броят на регистрираните в бюрата по труда бежанци към края на септември е 13 – колко от тях обаче ще успеят да си намерят работа никой не знае. Факт е обаче, отново по данни на агенцията, че броят на започналите работа бежанци, регистрирани в бюрата по труда и ползвали посредническите услуги, през 2015 г. е 16, а от началото на годината до края на септември – 8. Което означава, че бюджетните приходи за тази година са дори по-нищожни от очакванията.

Дали обаче това наистина е така, явно не е много сигурно. Данните на държавните институции се базират на участниците в собствените им програми, в бюрата по труда, т.е. в статистиките им се включват лицата, които реално са ползвали услугите им. Ануар обаче ни рисува една доста по-различна картина на реалността.

Всичките ми познати сред бежанците работят. Няма друг начин, особено сега, когато идва зима“, разказва той, допълвайки, че и в кол центъра, в който самият той работи, има много други бежанци.

Твърдението, че лицата, получили закрила, все пак работят, макар и да не са част от статистиката, донякъде се потвърждава и от Агенцията по заетостта. През миналата година са били проведени 4 специализирани трудови борси за бежанци с цел директен контакт с потенциални работодатели. На борсата са присъствали над 150 търсещи работа и 16 работодатели от различни браншове – шивашка индустрия, строителство, търговия, като в резултат на това 20 нерегистрирани в бюрата по труда лица са започнали работа. Освен в тези сектори според ДАБ има наети и в търговията, комунално-битовите услуги (фризьорски, бръснарски и козметични салони), заведения за бързо хранене, автосервизни услуги и др.

От Investor.bg изпратихме запитвания към Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България с молба за информация дали техни членове са наели на работа бежанци и дали изобщо има интерес от страна на компаниите към това. За съжаление обаче се оказа, че нито една от организациите няма подобна информация и не може да ни отговори на поставените въпроси.

Според Агенцията по заетостта интерес все пак има, но процесът се спъва Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
hex
преди 7 години
Айде бе! Верно ли не осъзнаваш вината си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
не съм аз виновен че цените на имотите са такива...като не ти харесва пробвай в Германия / ако си толкоз дОбър !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
hex
преди 7 години
Повишено потребление, повешено търсене на услуги, оживление в строителството, пълни детски градини и училища, недостиг на учители и медицински персонал, нарастващи постъпления в държавен и общински бюджети.... Да, това са резултатите в местата, подходили различно към проблема. В България картината е обратна. Заради теб и такива като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
ако си канадец можеш да си доволен , но ако си жалко брокерче на имотки в България , ми е странен оптимизмът ти..то цялата ви паразитна каста е такава тъй че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 8
hex
преди 7 години
И какво лошо намираш в това? Бизнесът процъфтява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Канада ще си подбира онези мигранти, които ще й носят най-голяма ползаDarikNews - 02 Ноември 10:16Сигурно така се прави...не бежанци , а икономически мигранти с парички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Аре бе...не мое да бъде , я ме просветли къде са си купили къщи и магазини "заможните " и "амбициозните" талибанци...сигур където "правилно" са ги посрещнали , а...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 9
hex
преди 7 години
Ами ей ти го родния резултат! Него гледай и коментирай! И понеже спекулираш да познаваш фактите (макар дълбоко да се съмнявам, че излизаш от провинциалната си локация поне веднъж годишно) сега ще се бръкнеш в джобчето за издръжката на "интелигенцията" на Ориента! Има държави обаче, които си подбират хем заможни, хем амбициозни заселници. Нарасналите цени на недвижимите имоти по тези места биха ти подсказали кои са те. А твоите хол, спалня и кухня ще си седят на 10 хил долара в най-добрия случай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Аве пич , ти що за глупости ръсиш тука..."негостоприемен прием " , абе ти нормален ли си ?! Ами Саудитска Арабия знаеш ли какъв прием им оказва и ама въобще няма проблеми с "бежанците" ! Даже Германия с гостоприемния си прием , е тотално вътре с "инженерите " и "лекарите" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 17
hex
преди 7 години
Много ясно, че като осигуряваш най-негостоприемния прием в Европа ще имаш само случайно хартисали безимотни и необразовани бежанци - хора, закъсали по пътя и неспособни нито да продължат напред, нито да се върнат назад! Отделен е въпроса доколко образователната система на страните от Близкия Изток би осигурила квалифицирани кадри за каквито и да са модерно общество и индустрия! Накратко България получава точно каквото очаква и си пожелава. Ако желаеше повече, щеше да получи повече прилични кандидат-заселници измежду всичките полуграмотници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още