IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите (д)ефекти на бежанците в България

Според редица твърдения получилите закрила лица могат да засилят икономическата сила на страната домакин. Дали обаче това наистина е така?

07:34 | 31.10.16 г. 31
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изводът е е един – бежанците наистина ще окажат влияние върху пазара на труда и бюджетните ефекти ще са значителни. За съжаление обаче при този вариант влиянията ще са в обратната посока. Ако обаче всички лица, получили закрила, наистина се включат на пазара на труда, разликата е огромна, като в този случай държавата дори би извлякла ползи за бюджета, както показва и графиката:

Краткосрочни бюджетни ефекти
Create column charts

Изчисленията на министерството в реалистичния сценарий звучат достатъчно отчайващи и оборват тезата за положителното влияние на бежанците върху икономиката (разбира се, има влияние на работещите и върху българския брутен вътрешен продукт, но заради липса на достатъчно данни той няма как да бъде изчислен). Твърде вероятно е обаче дори те да са твърде оптимистични за реалната ситуация, поне през тази година.

Получени след запитване на Investor.bg данни от Агенцията по заетостта показват, че в Програмата за обучение и заетост на бежанците за тази година включени лица... няма. Броят на регистрираните в бюрата по труда бежанци към края на септември е 13 – колко от тях обаче ще успеят да си намерят работа никой не знае. Факт е обаче, отново по данни на агенцията, че броят на започналите работа бежанци, регистрирани в бюрата по труда и ползвали посредническите услуги, през 2015 г. е 16, а от началото на годината до края на септември – 8. Което означава, че бюджетните приходи за тази година са дори по-нищожни от очакванията.

Дали обаче това наистина е така, явно не е много сигурно. Данните на държавните институции се базират на участниците в собствените им програми, в бюрата по труда, т.е. в статистиките им се включват лицата, които реално са ползвали услугите им. Ануар обаче ни рисува една доста по-различна картина на реалността.

Всичките ми познати сред бежанците работят. Няма друг начин, особено сега, когато идва зима“, разказва той, допълвайки, че и в кол центъра, в който самият той работи, има много други бежанци.

Твърдението, че лицата, получили закрила, все пак работят, макар и да не са част от статистиката, донякъде се потвърждава и от Агенцията по заетостта. През миналата година са били проведени 4 специализирани трудови борси за бежанци с цел директен контакт с потенциални работодатели. На борсата са присъствали над 150 търсещи работа и 16 работодатели от различни браншове – шивашка индустрия, строителство, търговия, като в резултат на това 20 нерегистрирани в бюрата по труда лица са започнали работа. Освен в тези сектори според ДАБ има наети и в търговията, комунално-битовите услуги (фризьорски, бръснарски и козметични салони), заведения за бързо хранене, автосервизни услуги и др.

От Investor.bg изпратихме запитвания към Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България с молба за информация дали техни членове са наели на работа бежанци и дали изобщо има интерес от страна на компаниите към това. За съжаление обаче се оказа, че нито една от организациите няма подобна информация и не може да ни отговори на поставените въпроси.

Според Агенцията по заетостта интерес все пак има, но процесът се спъва Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Доживях след толкоз предупреждения , *** на неудобни за вас мнения , банове и какво ли още не от модерацията , най накрая да признаете макар и с половин уста че нещата не отиват на добре и цялата работа с "бежанците" е гнила ! По добре късно отколкото никога !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Така се получава, когато сведем утопията и пожеланията до практическа реализация! Така се получава, когато игнорираме реалностите и природата, за сметка на либералния популизъм! Нима някой се изненадва? Нима това е нещо ново? Нима това, не бе честният прочит на събитията, дори преди те да са се състояли? Тепърва ще се видят резултатите от този неуспешен екпсеримент! Митът за интеграцията е просто една пожелателна хипотеза! ХИПОТЕЗА, а не факт! Всички, който по някакъв начин са се интегрирали, са го направили по вътрешни бодбуди, а не насила или чрез наляти пари! Отглеждането на *** не е интеграция! Либералите са еднакво вредни, както за нормалният и честен работещ бял човек, така и за нормалните роми и нормалните араби! Какво постигат обществата, когато хранят 85те% *** и ги мултиплицират чрез ражадаемост-помощи, вместо да поущряват 15те% качетсвени хора? Поредното доказателство, че ЗЛОТО си е зло! Днес то носи името Либерални ценности! Стопанството е функция на "материала"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 7 години
Статистика според националността засега няма налична, но съм склонен да се съглася с твърдението ти, доколкото се споделя и от различни НПО-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 0
LuckyYou
преди 7 години
Ако тази статия е направена от човекът, който я е подписал, т.е. е лично ваша - поздравявам. Най-накрая да видя някакъв анализ, някаква статия (ненаписана от Мариян, който е единственият, който наистина анализира и пише смислени неща в Инвестор), която да бъде истинска, автентична, направена лично от журналиста, а не преведена, преписана, пренаправена! Статистика, данни, извлечения, интервюта. Ето това е статия, която заслужава да се чете! Само че това една игла в купа сено! Вие само преписвате, превеждате. Аз разбирам да го правите, ама поне вкарате и ваш анализ! А вие само се чудите как отбиете номера, дори и преводите ви не струват - забелязвал съм истинските статии и че техният смисъл е съвсем различен.Просто правете повече статии като тази и спрете само да имитирате дейност. Ако превеждате поне вкарайте и ваша мисъл, анализ. Защото само след няколко години ботовете ще ви сменят, когато те започнат да превеждат и да създават новини - вие ще станете ненужни! Ако не вложите мисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
Boyan Asenov
преди 7 години
интересен материал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
simbad12
преди 7 години
To не само при нас е така, нали гледам немците. Едно време - иху, ся - тиху
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още