IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите (д)ефекти на бежанците в България

Според редица твърдения получилите закрила лица могат да засилят икономическата сила на страната домакин. Дали обаче това наистина е така?

07:34 | 31.10.16 г. 31
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изводът е е един – бежанците наистина ще окажат влияние върху пазара на труда и бюджетните ефекти ще са значителни. За съжаление обаче при този вариант влиянията ще са в обратната посока. Ако обаче всички лица, получили закрила, наистина се включат на пазара на труда, разликата е огромна, като в този случай държавата дори би извлякла ползи за бюджета, както показва и графиката:

Краткосрочни бюджетни ефекти
Create column charts

Изчисленията на министерството в реалистичния сценарий звучат достатъчно отчайващи и оборват тезата за положителното влияние на бежанците върху икономиката (разбира се, има влияние на работещите и върху българския брутен вътрешен продукт, но заради липса на достатъчно данни той няма как да бъде изчислен). Твърде вероятно е обаче дори те да са твърде оптимистични за реалната ситуация, поне през тази година.

Получени след запитване на Investor.bg данни от Агенцията по заетостта показват, че в Програмата за обучение и заетост на бежанците за тази година включени лица... няма. Броят на регистрираните в бюрата по труда бежанци към края на септември е 13 – колко от тях обаче ще успеят да си намерят работа никой не знае. Факт е обаче, отново по данни на агенцията, че броят на започналите работа бежанци, регистрирани в бюрата по труда и ползвали посредническите услуги, през 2015 г. е 16, а от началото на годината до края на септември – 8. Което означава, че бюджетните приходи за тази година са дори по-нищожни от очакванията.

Дали обаче това наистина е така, явно не е много сигурно. Данните на държавните институции се базират на участниците в собствените им програми, в бюрата по труда, т.е. в статистиките им се включват лицата, които реално са ползвали услугите им. Ануар обаче ни рисува една доста по-различна картина на реалността.

Всичките ми познати сред бежанците работят. Няма друг начин, особено сега, когато идва зима“, разказва той, допълвайки, че и в кол центъра, в който самият той работи, има много други бежанци.

Твърдението, че лицата, получили закрила, все пак работят, макар и да не са част от статистиката, донякъде се потвърждава и от Агенцията по заетостта. През миналата година са били проведени 4 специализирани трудови борси за бежанци с цел директен контакт с потенциални работодатели. На борсата са присъствали над 150 търсещи работа и 16 работодатели от различни браншове – шивашка индустрия, строителство, търговия, като в резултат на това 20 нерегистрирани в бюрата по труда лица са започнали работа. Освен в тези сектори според ДАБ има наети и в търговията, комунално-битовите услуги (фризьорски, бръснарски и козметични салони), заведения за бързо хранене, автосервизни услуги и др.

От Investor.bg изпратихме запитвания към Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България с молба за информация дали техни членове са наели на работа бежанци и дали изобщо има интерес от страна на компаниите към това. За съжаление обаче се оказа, че нито една от организациите няма подобна информация и не може да ни отговори на поставените въпроси.

Според Агенцията по заетостта интерес все пак има, но процесът се спъва Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 11 rate down comment 7
citizen_bg
преди 7 години
Освен и аз да ти кажа аферим, но и с малко несъгласие. Либерастията тръгва не от управляващите, а отдолу. Европейците се олежаха и изнежиха докато храносмилат награбеното. Завоевателите и бандитите се превърнаха в офисни плъхове, както казваш. Омекнаха им китките и започнаха да проповядват търпимост, мир и любов защото нямат воля и сила да си развалят рахата, нито като се борят с властта, нито с нашествениците. Сега ще им се върне това, дето са го направили те някога. Поредни варвари ще сменят бивши варвари обърнали се на днешни розови ду.пенца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
След изборите в америка , на Инвесторо ше му се наложи да смени плочата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
След като месеци наред Виктория ни обясняваше колко са полезни бежанците, сега следва да поеме издръжката на няколко от инженерите. Журналистите носят дори по-голяма вина от политиците за бежанския проблем и атентатите и убитите граждани на Европа. Те оказваха натиск да се приемат бежанци. Интересно ми е след следващия атентат през Ноември какви статии ще напишат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 39 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Императорче,Част от проблема е неразбирането на човешката природа, в нейното същество! Например, много от етническите българи смятат, че ромите живеят зле и са нещастни! Което не отговаря на истината! От тяхна гледна точка, да си офис плъх някъде, на заплата 1200-1500 лева, е голямо достижение и би следвало да е цел на всеки, но от гледна точка на рома, това е пълен абсурд! Той си докарва от социални помощи с децата 700-800 лева, няма работно време, няма никакви отговорности, няма шеф на главата, прави си безраборен секс в махалата, по това и онова кюше, през неговите очи, живота му е супер! Той не би го разменил, за живот с отговорности и работа в офис, за 1500 лева! Ромът има друга природа и други неща го правят щаслив! Ако можехме да променяме природата на хората, интеграцията можеше и да е възможна! Реалностите обаче показват, че природата е фундамент, а всичко друго - следствие! За съжаление, либералите са "над" природата, те се мислят за Господ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 3
V.At.
преди 7 години
След като изгонва арабите Изабел Кастилска позволява на останалите да живеят в Испания, като си запазват вярата и обичаите. След известен период от време се вижда, че това не е съвместимо с испанското население и разрешава да останат само тези, които са приели християнството вкл и евреи. За съжаление с това не се решават проблемите и испанските крале прогонват всички, дошли с арабското нашествие в Испания.Така де се каже, пробвали са с интеграцията.Напоследък ни дават за пример как в САЩ мюсюлманите са се интегрирали. Странно, но афроамериканците не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 5
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Какво предлагат либералите? Те предлагат един модел, в който нискоефективните се приравняват на високоефективните хора! Смятат, че дефицита на кадри и данъкоплатци е просто сбор от числа и нищо друго! А числата се формират от броя хора!За тези фашистии, няма породи кучета, които си имат характерните особености, а има просто кучета! Фашизоидната им непримиримост е сравнима с марксистко-болшевишката такава! Те не предлагат никакъв модел за просперитет, а просто са яхнали вълната на технологичния и пазарен бум, установен в Западния слвят, последните 70 години! Те нямат реален принос за него! Днес в новата реалност, се вижда колко отнесена и чужда на живота е тяхната идеология! Новите болшевики, днес са в Брюксел! Империята на злото, която по всички показатели може да се съизмерява с СССР! Затъването на Европа е абсолютно гарантирано от тяхната идеология!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Интеграцията е процес, който не може да бъде насилствен или наложен с финансови средства! Той може да бъде единствено осъзнат и доброволен акт! Самата интеграция не може да се извършва спрямо големи групи от хора! Самия живот го показва! Например, студентите и хората попаднали с работни визи от слаборазвити, в силноразвити страни, в 90% от случаите са добре интегрирани и социализирани, независимо, че произтичат от мракобесни общества! Причината за това е факта, че те са били цвета на тамошната нация(най-често) и от друга страна са силно мотивирани и осъзнати като цел, да направят именно това! ЦЕЛИ НАРОДИ, не може да се интегрират, защото от 1 милион, ще се интегрира само цвета и мотивираните, които ще са отново 5-10%. Поглеждайки историята ние виждаме, че смесването на народи, винаги е водело само до войни и сепаратизъм, но не и до интеграция! Този път, просто няма да бъде различно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
pepe
преди 7 години
Съгласен съм с всичко казано -може би думата не е интеграция, а по скоро някакъв тип социализация - приемливо съжителство и некапсулиране на придошлите. Никога не може да се говори за постигане на някаква хомогенност - *** пример - след повече от 100 г по селата още можеш да чуеш определение за някой фамилии като "бежанците" - става въпрос за българите от беломорска тракия, които след гоненията се разселват из цяла България. А в случая става въпрос за българи - какво да очакваме за друг етнос, с друга култура и вероизповедание :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Проблема е, че ти говориш за ИНТЕГРАЦИЯ? Интеграцията е просто хипотеза, тя не е доказано явление, което успешно се наблюдава в практиката! Тя се е появила, тогава когато, в западните общества е наболял проблема с различните му там малцинства! Политиците са казали: Трябва да ги интегрираме! Колкото и "безалтернативно" като решение да изглежда нещо, ако то не се опира на реалности, лозонгарството, под форма на, "безалтернативност" няма значение! Германия, не може да интегрира турците си от 60 години. Франция от почти същия период, не може да интегрира арабите. Щом тези богати и силни страни не успяват да се справят за такъв период, защо ние говорим за интеграцията, като нещо което едва ли не е УТВЪРДЕН МОДЕЛ, като всъщност е точно обратното. ВСИЧКИ ОПИТИ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ СА СЕ ПРОВАЛЯЛИ! Либералните популисти, ще кажат: значи трябва да сменим модела! Как така хора, които са се проваляли в управлението на един модел за 60 години, могат да бъдат надежни вдъхновители на нов подход?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 0
pepe
преди 7 години
Личното ми мнение, че в БГ трудно биха се интегрирали маси хора от тези географски ширини - единици -да, но масово - не. Няколко са факторите: Първият и основен е език - българския не е лесен, няма езикова толерантност сред българите - когато някой ти говори на развален български, веднага имаш едно наум. Няма и никакви стимули да се учи език - малък ареал на ползване на този език - ако е английски, френски, испански или дори немски или руски се дават далеч повече възможности. Няма изградена структура за обучението или дори финансов стимул за изучаването на езика - имам предвид да може желаещия да живее, докато учи език. От там - незнанието на език е предпоставка за капсулиране на тези общности и загуба на всякакъв шанс за интеграция. Второстепенни са факторите като коренно различна народопсихология, различно обшественно устройство и т.н и т.н , което изобщо не е за пренебрегване - казвам го от позицията на човек извървял мигрантския път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още