IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Резултатите от националния референдум не са задължителни

Малко над 12 хил. гласа не достигат, за да се превърне референдумът в закон, решението ще бъде изпратено на Народното събрание

18:44 | 11.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Резултатите от националния референдум не са задължителни, защото в допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души. Малко над 12 хил. гласа не достигат, за да се превърне референдумът в закон, стана ясно на пресконференция на Централната избирателна комисия (ЦИК), предава БТА.

Броят на гражданите с избирателни права е 6 858 552 според данни на ГРАО. Броят на участвалите в националния референдум, според броя на намерените в кутията пликове, е 3 488 558 и е по-малко от броя на участвалите в последните парламентарни избори - 3 500 585.

Съгласно чл. 23 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложението, за което се гласува, се смята за прието, ако във вота са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори и ако повече от половината от участниците в референдума са гласували с "да".

Решението ще бъде изпратено на Народното събрание да разгледа поставените в референдума въпроси, каза пред журналисти Ивилина Алексиева, председател на ЦИК. Малко не достигна отговорите на резултатите в референдума да станат задължителни, посочи тя. 

На въпроса подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система в два тура с "да" са отговорили 2 509 864 души, с "не" - 560 024 души. На въпроса подкрепяте ли задължително гласуване с "да" са отговорили 2 158 929, а с "не" - 905 551. На въпроса приемате ли годишната държавна субсидия за партиите и коалиции да е един лев спрямо един действителен глас за тях с "да" са гласували 2 516 791, а с "не" 523 759 души.

Броят на недействителните бюлетини и празните пликове без бюлетини е 87 668. 

През последната седмица инициаторите на допитването обвиниха ЦИК в „чудовищна манипулация” заради начина на броене на активността. От ЦИК обаче обясниха, че каквато и методика на броене да се използва, референдумът не може да прескочи активността от предишните избори.

Още новини за президентските избори може да откриете тук


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
"...Броят на гражданите с избирателни права е 6 858 552 според данни на ГРАО. Броят на участвалите в националния референдум, според броя на намерените в кутията пликове..."Що за *** отщина? Броят на гласувалите се определя ПО ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ, където подписите удостоверяват, че даденият индивид Е ГЛАСУВАЛ. Кой тъ пунгер недо клатен реши, че дори не бюлетините, а пликовете са решаващи? Какво по-лесно от "прибирането" на необходимия брой пликове? Някой е за еван и трепан е, ама да видим кой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още