IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок взе мандата*

Партията очаква ГЕРБ да каже кой ще е премиер

10:54 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Реформаторският блок обяви, че взима мандата, който президентът Росен Плевнелиев трябва да връчи на партията днес, и ще се опита да състави правителство в рамките на сегашното Народно събрание.

Това съобщи зам.-председателят на СДС Румен Христов  след заседанието на Изпълнителния съвет на партията и на парламентарната група, цитиран от Dnes.bg.

Припомняме, че преди десет дни Плевнелиев обяви, че ще даде третия мандат на Реформаторския блок. Той предпочете партията пред Патриотичния фронт заради евроатлантическата им ориентация. Националистите на свой ред обявиха, че дават подкрепата си за кабинет на Реформаторите, стига политическата криза да бъде овладяна.

ГЕРБ обаче категорично отказаха подкрепа за нов кабинет в този парламент, но оставиха вратичка за преговори след връчването на мандата.

"За нас е важно да има стабилно правителство в България предвид всичко, което се случва", обясни Христов след заседанието на Изпълнителния съвет на партията. Според него възможността не е изчерпана и разговорите ще продължат, след като днес получат проучвателния мандат от президента, предава БТА.

По думите на Христов, ако Реформаторският блок получи подкрепа от най-голямата политическа сила - ГЕРБ, ще има правителство. Срокът е следващият понеделник. Ако не се стигне до споразумение, мандатът ще бъде върнат.

Зам.-председателят на СДС, заедно с Костадин Марков и Борислав Великов, получи мандата от президента.

Росен Плевнелиев каза в началото на срещата с представителите на партията, че ще се радва, ако бъде направено усилие в рамките на сегашното Народно събрание да се сформира правителство. "Понякога 1 процент шанс може да бъде 100 процента шанс, така че си заслужава да опитаме, още повече в светлината на рекорден брой кризи, които се разиграват около нас, в региона и по света", каза президентът Плевнелиев и пожела успех на Реформаторския блок.   

Реформаторският блок очаква ръководството на ГЕРБ да каже кой ще бъде премиер. Партията се надява да се срещне с ГЕРб до следващия понеделник.

Румен Христов коментира, че този  парламент не е изчерпал възможностите си и че може да се търси реформаторско мнозинство за съставяне на ново правителство.   

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Какво още казаха Реформаторите - вижте във видеото:

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още