IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Указите на Тръмп разделиха американците, заяви университетски преподавател

Управлението с укази по правило е символ на еднолични действия, каза Асен Асенов

11:43 | 30.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Новият президент на САЩ имаше "ударна седмица" с много укази и това раздели американците. Това каза пред БНР преподавателят от Американския университет във Вашингтон Асен Асенов.

Хората, които гласуваха за Доналд Тръмп, видяха в него човек с много сериозни намерения, но тези, които не гласуваха за него, видяха в  действията му реализация на своите страхове. Именно това доведе до протести и изявления, повечето от които срещу Тръмп и неговите действия, каза той.

Управлението с укази не  е най-доброто нещо в света, то по правило е символ на еднолични действия, но действието на този указ най-вероятно ще продължи, очаква Асенов.

Той очаква указът на Тръмп, който ограничава достъпа на жители на 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население до САЩ, да продължи да действа. Така според него за страните от списъка предстоят трудни дни и месеци.

Издаването на укази е обичайна практика за американките президенти. Има две ограничения – те могат да бъдат блокирани от Конгреса и от съдебната система, обясни Асенов. Но към момента Тръмп има подкрепата на Конгреса, който "гледа стъписано, но не предприема никакви действия".

Скоростта, с която са издадени президентските укази, говори за популизъм, а тепърва ще се разбере какви ще са последствията, каза Асенов. 

Той цитира данни, според които към момента 75% от републиканците смятат, че 2017 г. ще бъде по-добра година за Америка. Едва 15% от хората, които не гласуваха за Тръмп, вярват, че тази година ще бъде добра.

„Има една тиха радост у хората, които го подкрепят. Те не излизат да манифестират своето задоволство . Абсолютно очевидно, е, че демократите излязоха и много техни сенатори и конгресмени защитиха хората, които бяха ощетени от тези укази. Но в същото време излязоха и републиканци, които казаха ясно, че част от действията на Тръмп най-вероятно не са съвсем приемливи. В случая визирам сенатори като Маккейн и Линдзи Греъм, които се противопоставиха, например, на едни по-открити разговори с Русия“, коментира  преподавателят.

Според Асенов има доста общи неща между Тереза Мей и Доналд Тръмп, но отношенията им не напомнят по никакъв начин за тези между Маргарет Тачър и Рейгън.

При срещата между двамата лидери е станало ясно, че те виждат "един свят със засилено лидерство на Великобритания и на САЩ". И двете страни виждат полза от съвместно търговско споразумение, но по сегашните правила (на ЕС и СТО) Лондон няма как да сключи такова преди 2019 г.

„Имаше и доста различия между двамата. Едно от тях е относно ролята на НАТО. Второто много съществено различие е как да се подходи към Русия. Нейното предупреждение (на Тереза Мей – бел.ред.) буквално прозвуча така: "Не бързайте! С Русия трябва да се действа много внимателно и в никакъв случай не трябва да се доверяваме!". Имаше също разногласия относно световната търговия и кои са правилата, по които тя трябва да се води. Със сигурност Великобритания не споделя виждането за протекционизъм, което е в основата на търговската политика на Доналд Тръмп“, допълни Асен Асенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още