fallback

Мениджърите в България са разтревожени от политическата нестабилност

Въпреки това над 80% от тях предвиждат растеж на бизнеса през 2017 г., показва проучване

11:56 | 02.02.17 г. 9

Значителна част от топ мениджърите в България споделят, че бизнесът им е отбелязал ръст през 2016 г. (74,8%) и нито Brexit, нито миграционната вълна са оказали негативно влияние върху него. Това, което ги тревожи повече, е политическата несигурност. Това е извод от проучване на консултантска компания за директен подбор на среден и висш ръководен персонал Стантън Чейс Интернешънъл.

Проучването е проведено в края на 2016 година сред бизнес лидери на местни и международни компании.

Повече от половината ръководители на компании у нас (65,4%) смятат, че тази нестабилност ще окаже негативно влияние върху българската икономика. 

Сред най-важните действия за задържането на компаниите успешни тази година се нареждат: откриването на таланти (51,6%), задържането на служители (50,5%) и поддържането на стабилен паричен поток (5о%).

Значителна част от мениджърите - 80,9%, предвиждат растеж на бизнеса си през 2017 г. В тази връзка 81% от тях планират да наемат нови хора на всички нива в организацията.

Технологични иновации, дигитален маркетинг, ИТ секюрити, ефективност на производствените принципи и обработване на големи масиви от данни (Big data) са сред новите области на експертиза, необходими на компаниите днес, сочи проучването.

Като трудна задача за компаниите обаче се очертава намирането на квалифицирани професионалисти за ключови позиции. Най-предизвикателни се оказват директорските нива - топ мениджмънтът и ключови специалисти, и експерти със специфични функции.

В България фирмите намират таланти най-вече чрез препоръки и референции (72,6%), както и чрез своята лична и професионална мрежа (65,6%). Немалка част от тях (36%) обаче се доверяват на партньор за директен подбор.

"През 2016 година наред с традиционните мениджърски роли все по-голяма е нуждата и от професионалисти в области като технологични иновации, дигитален маркетинг, продажби и ИТ сигурност", споделя Дарина Пенева, изпълнителен директор на Стантън Чейс Интернешънъл България.

Водещите фактори, които биха накарали топ мениджърите да променят настоящия работодател, са: отговорности без делегирани правомощия (71,8%), нивото на автономност и независимост (69%), както и несъответствие в лични и фирмени ценности (61,2%). Самообучението и самообразоването са посочени на първо място от анкетираните (81%) като основно средство за личностно развитие, следвано от развитие на лидерски умения (63,2%) и тренинги (61,1%).

Повече от половината от анкетираните са отворени за нови възможности за кариерно развитие и са склонни да сменят местоживеенето си, както в чужбина, така и в България.

За трета поредна година на въпроса кои сектори показват най-голям растеж през 2016-та с най-голям процент е business process outsourcing (BPO) и aутсорсинг (73% от анкетираните), следван от технологичен и телекомуникации (46,5%) и индустриален (38,9%).

В края на 2016 г. над 180 висши мениджъри участват в проучването на Стантън Чейс. По-голямата част от тях (18,8%) са представители на индустриалния сектор. Повече от половината запитани имат управленски опит между 6 и 15 години и са на възраст между 41 и 50 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
fallback