IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще запази плоския данък и ще редуцира плащанията в брой

През следващ мандат ще подадем заявка и очаквам положително решение за членство в ERM II, заяви Владислав Горанов

13:35 | 03.02.17 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ запазва плоския данък и ще редуцира плащанията в брой. Ще се търсят още варианти за борба със сивата икономика, защото „има резерви“, а парите, които не попадат в бюджета, отиват в хора, които „изкривяват обществото“.

Това обяви бившият финансов министър Владислав Горанов по време на пресконференция на партията, на която беше обявена предизборната програма на ГЕРБ. На пресконференцията присъстваха лидерът на партията Бойко Борисов и министри от кабинета „Борисов 2“, председателят на 43-тото НС Цецка Цачева и заместникът ѝ Димитър Главчев, както и народни представители от парламентарната група на ГЕРБ.

По думите на Горанов доходите ще продължават да растат. Според него в края на следващ 4-годишен управленски мандат на ГЕРБ минималната работна заплата може да бъде 650 лв., без това да оказва натиск върху пазара на труда, а средната 1500 лв. Припомняме, че според данни на НСИ в момента средната заплата е 954 лв. Минималната е 460 лв.

Това обаче ще бъде възможно само, ако годишният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) не пада под 3%, уточни Горанов. Според бившия финансов министър сметките са правени много внимателно и всичко, което е заложено в управленската програма на партията, може да бъде направено, защото състоянието на публичните финанси го позволява. 

През следващ мандат ще подадем заявка и очаквам положително решение за членство в ERM II

Размерът на произведените стоки и услуги да надвишава 120 млрд. лв., прогнозират още от ГЕРБ.

От партията залагат 300 лв. минимална пенсия в края на мандата. В момента тя 154 лв., а размерът ѝ беше повод на ожесточени спорове по време на приемането на държавния бюджет за 2017 г.

„През следващ мандат ще подадем заявка и очаквам положително решение за членство в ERM II”, каза още Гранов. 

Ще прехвърлим ТЕЛК-овете към НОИ за да се редуцира „паразитиранто“ на гърба на държавата.

Бившият икономически министър Делян Добрев обяви, че от ГЕРБ ще работят за създаване и развитие на функциониращ капиталов пазар. „В момента фирмите в България могат да разчитат само на банково финансиране, а капиталовия пазар е още едно място, от което компаниите могат да получават ресурс. Затова е важно той да бъде развит. Пенсионните фондове са генерирали над 11 млрд. лв. печалба, но много малка част от нея ще бъде инвестирана обратно в страната, защото няма добре развит капиталов пазар“, каза още Добрев.

ГЕРБ ще предприеме "смела реформа на здравеопазването и демонополизация на здравната каса" за по-добър контрол върху разходването на средствата. Добрев припомни, че в последните години парите за здраве са увеличени с 50%, но това не е повишило качеството на здравеопазването, защото няма контрол. Ще се борим и с бюрокрацията, която продължава да задушава бизнеса, каза още Добрев. Идеята е тежестта да бъде прехвърлена към администрацията, а не да я носят гражданите и фирмите, поясни той.

Бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева пое ангажимент  ГЕРБ да продължи борбата с корупцията по всички етажи на властта и предлага отпадане на имунитета на депутатите. Еднократно връщане на делата и незабавно изпълнение на присъдите в момента на произнасяне на присъдата от последна инстанция - задържане в зала и отчет на 3 месеца на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища пред парламента, е записано още предизборната програма на ГЕРБ. 

Образованието е един от приоритетите на партията, обяви още лидерът Бойко Борисов. Преодоляването на неграмотността чрез комбинирани действия, включително без помощи за семейства, чиито деца не ходят на училище, двойно увеличение на учителските заплати са част от мерките, представени от заместник-председателя на партията и  столичен кмет Йорданка Фандъкова.

Програма за стимулиране на младите учители, повече на психолози и интерактивни дъски във всяка класна стая включват още мерките на ГЕРБ.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев заяви, че трябва да продължат проучванията за газ в Черно море и да се изгради нова газова структура. Според него в енергетиката трябва да се ограничи изграждането на нови, недоказани скъпи енергийни мощности и да се акцентира върху енергийната ефективност. По думите му ГЕРБ допуска АЕЦ "Белене" да бъде изграден, но само с частни инвестиции.

Дончев обяви още, че партията ще работи за създаване на доброволна военна служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Гласувайте пак за същите... После чакайте по-добър резултат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
никой не ги пита.свърши се с безхаберното им 'управление"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
lgl
преди 7 години
Става като на *** сватба сега всички ще обещават, но кога ще дават ....Чудя се какво правя още в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis21
преди 7 години
Е, де да имаше Алтернатива на Герб.Орешарски ли ще избереш тогава ?Германия, Франция, САЩ и България се въртят в омагьосан кръг - Няма друга по-свясна политическа Алтернатива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 7 години
горе долу същите обещания като на миналите избори (плюс нерален ръст на заплатите) и които не ги спазиха. Fool me once shame on you, fool me twice shame on me !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
Tax Rates and Economic Growth, 2 January 2014 - Congressional Research Service, USA"In general, the largest effects are from direct government spending and transfers to lower-income individuals, whereas the smallest effects are from cutting taxes of high-income individuals or businesses."Емпиричните данни не подкрепят тезата, че ниските данъци водят до висок ръст в икономиката. Всъщност няма никаква връзка между двете, т.е. Поне в Щатите. Все пак ние сме по-умни от тях и може при нас да е обратно. Ако някой има информация да метне нещо по въпроса. В интерес на истината също няма категорични доказателства, че сивият бизнес излиза на светло след намаляване на преките данъци. Все пак едва ли някой сам отива в данъчното и казва, абе досега работех в сивия бизнес, от утре съм в белия защото ми намалихте данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 12
MyPr0gres
преди 7 години
Като цяло гербаджиите са единствините, които поне показват някаква програма и идея за управление, докато другите само плюят и нищо съществено не казват (даже и не ни обещават нищо, а само руптаят срещу всички и всичко, а предложение за справяне с проблемите няма).Само не ми харсва това, че обещаха да направят нещо с мажоритарния вот, а нищо не коментират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 14
MyPr0gres
преди 7 години
Като цяло гербаджиите са единствините, които поне показват някаква програма и идея за управление, докато другите само плюят и нищо съществено не казват (даже и не ни обещават нищо, а само руптаят срещу всички и всичко, а предложение за справяне с проблемите няма).Само не ми харсва това, че обещаха да направят нещо с мажоритарния вот, а нищо не коментират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
Същите заплати ги имаше и в програмата им от 2009г. Сега сме 2016-та и сме по зле от Африка. Преди 2 месеца се опъваха, че 300 лева пенсия е непосилна за бюджета, сега е в програмата, но под условие. Нищо не казват за дълга, колко ще го надуят при 3-ти мандат. За крадене остана от програмата за "саниране", "Хемус", "Струма". А, и валутният борд! Ако го бутнат, ще освободят бая парици (те и сега май са на книга), а при "лека" хиперинфлацийка пенсиите може и милион да стигнат. Е да, ама умните заминаха, *** взеха да намалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 15
SimeonAtanasov
преди 7 години
Ей, големи разбирачи тук...Плоският данък е справедлив, а и допринесе за изсветляване на икономиката. Не съм съгласен как Корни да ме брои за богат щото примерно вземам 2 К заплата и да ми изплющи поне 20 % данък общ доход. И без това осигурителната тежест е огромна.А намаляване на плащанията в брой също е добра идея, примерно максимум 5000 лева в брой, може и по-малко. И аз обичам парите в брой, но с тях се плащат дребни неща. Иначе много тарикати остават в сивото и живеят на наш гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още