IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позволените плащания в брой остават до 10 хил. лв.

Физическите лица ще ползват данъчни облекчения при безкасови плащания, решиха депутатите

16:21 | 23.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Позволените плащания в брой остават до 10 хил. лв., решиха окончателно депутатите с гласуваните на второ четене промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Първоначалната идея беше таванът да бъде 5 хил. лв., но „за" отхвърляне на предложението на кабинета гласуваха 64-ма депутати, седем бяха „против", а 20 се въздържаха.

Целта на управляващите бе да се продължи политиката за ограничаване на сивият сектор в икономиката на страната чрез насърчаване на отчитането на реалните обороти от стопанската дейност и същевременно да се стимулира използването на пълния потенциал на банковата система. През миналата година таванът бе намален от 15 хил. лв. на 10 хил. лв.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов отбеляза, цитиран от БТА, че ако се свали границата на 5 хил. лева, се отива в неразумна крайност. По думите му това ще създаде затруднения например при купуване на кола на старо. Да вървим по пътя на стимулите, а не на санкциите, призова той. 

С приетите на второ четене изменения се въвежда и облекчение за физическите лица, които използват безкасови плащания. Дава се възможност да се ползва данъчно облекчение в размер на 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лв., в случаите, в които сто на сто от паричните доходи са получени по банков път и завършените безкасови плащания от лицето са в размер 80 или над 80 на сто от доходите, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа. 

Както вече писахме, депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се изменят други шест данъчни закона. От гласуваните текстове става ясно още, че от догодина годишната данъчна декларация за доходите на починали лица може да се подава от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители. Подадената в срок декларация от един наследник ползват и другите наследници, записаха депутатите.

Годишната данъчна декларация може да се подаде и след 30 април, но не по-късно от шест месеца след откриването на наследството. Доходи, за които наследниците или заветниците са узнали след изтичането на посочените срокове, се декларират в едномесечен срок от узнаването. В тези случаи дължимият данък се преизчислява.

Хора, получили доходи от източници в чужбина, ще трябва да ги декларират годишно и дължимият данък да се определя в годишната данъчна декларация и да се внася в срок до 30 април на следващата година. Дава се възможност за еднократна корекция чрез подаване на нова декларация до 30 септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
KostadinovK
преди 7 години
"По думите му това ще създаде затруднения например при купуване на кола на старо" - В другите страни да не би да не се купуват автомобили на старо? Просто при нас трябва да се плати в прой за да се укрият приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Позволените плащания в брой остават до 10 хил. лв.---Едно от малкото неща на 240-те разбойника, които - Одобрявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още