IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП готви нов голям енергиен шлем за рестарт на икономиката

Големите търговски вериги ще трябва да предлагат определени количества български стоки, предвиждат социалистите

20:42 | 31.01.17 г. 46
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нови преговори за реабилитацията на „Южен поток“, рестарт на „Бургас – Александрупопис“ и на АЕЦ „Белене“ са предвидили от БСП в своята програма за икономическо развитие. Проектът за втора ядрена централа обаче ще бъде подложен на оценка за икономическа целесъобразност преди да се подходи към повторната му реализация. 

И трите проекта бяха договорени от президента Георги Първанов, но постепенно отпаднаха от енергийните ни приоритети по различни съображения.

Петролопроводът „Бургас – Александруполис“ беше спрян след референдум сред жителите в бургаския регион, които изразиха своите опасения за екологията при реализирането му. „Южен поток“ реално беше спрян, след като Русия не пожела да поиска изключение от европейските правила в енергийната сфера.

За АЕЦ „Белене“ коментарите на ГЕРБ, която спря проекта, бяха, че няма средства централата да бъде изградена с държавни средства. Плановете бяха проектът да бъде предложен на частни инвеститори.

БСП предлага още и премахването на таксата за сградна инсталация а формиране на сметките на домакинствата за отопление на база на реалния отопляем обем, както и защитени цени за уязвимите групи.

Освен в енергийната сфера социалистите имат планове и за промяна в подоходното облагане на физическите лица. Промяната предвижда данък от 20%, вместо сегашните 10%, за годишни доходи (от заплати, наеми и т.н) над 120 хил. лева.

Нулева ставка на данък „Печалба“ ще има и за младите предприемачи (до 35 години), които създадат предприятие с оборот до 150 хил. лева годишно и които в рамките на 24 месеца създадат минимум 5 работни места. От изпратената от БСП програма обаче не става ясно за какъв период от време ще важи това облекчение.

В своята програма за възраждането на българската икономика от партията предвиждат още и развитие на военната промишленост „с цел използване на съществуващи мощности и специалисти чрез програми за строеж на военни кораби“ за нуждите на България и НАТО.

Плановете за икономически подем преминават още през определяне на структуроопределящи предприятия във всеки регион и приоритет върху инфраструктурни проекти в региони с ниска икономическа активност. От партията разчитат и на създаване на възможности за развитие на интермодален транспорт чрез строеж на нови терминали в пристанищата във Варна, Бургас и Русе, както и развитие на жп инфраструктурата.

В големите търговски вериги задължително ще се предлагат и определено процентно съотношение на български стоки спрямо цялата стока.

От БСП предлагат още и инвестиции в наука, нови разработки и иновации. За тяхното стимулиране ще бъде създаден фонд „Индустрия“ с капитал от 500 млн. лева. Капиталът на фонд „Иновации“ пък ще бъде увеличен със 150 млн. лева. Средствата ще бъдат насочени към подкрепа на млади български инженери.

Социалистите ще работят и за пренастройка на кредитната стратегия на Българската банка за развитие (ББР) към проактивна политика за достъп на малките и средни предприятия (МСП) до изгодно финансиране, става ясно още от програмата на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 14 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Ти кажи за рублите. Кеш или на офшорната сметка ти се привеждат. По-ярък червен полу.човек от теб, нема. Кремълски слуга и блюдолизец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 7 години
***, да си видял някой да пише за "Западен Рай"? Но всички сме съгласни за "Източния Ад". Анадънму?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Ако е възможно да си смениш ника, защото израза "аман от индианци" придобива персонален характер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 5
pinoccio
преди 7 години
Едва ли малкият човек ще усети вкуса на плодовете от внедряването на тези проекти - АЕЦ "Белене", ЮП и петролопроводът Бургас-Александруполис. Даже нищо няма да усети. Излишни са мантрите за това колко са печеливши и как пенсионерите ще започнат да ядат кроасани на закуска. Тук има нещо друго, много по-важно - дали тези проекти са стратегически важни за нас. Дали това са проекти, с които държавата ни би могла да има козове в ръцете си за в бъдеще при разиграване на разни геополитически игрички. Да, данъкоплатците ще платят известна част, може би по-голяма, но дали ще платят или няма да платят - това обикновеният човек няма да разбере по никакъв начин, заплатата и пенсията му и в двата случая ще стигат само да си поеме дъх и да пцувне комшията за по-убавата му булка. Но никой не говори за подобни стратегии, защото умни глави у нас няма, всичко мисли само за печалбата, която неминуемо ще ги облагодетелства като участници в реализацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 19 rate down comment 6
индианеца
преди 7 години
Ако се беше старал повече с руския, сега можеше да гледаш някои предавания по "Первый". И понеже аз двойки по руски нямах, а доста руски книги изчетох, ги гледам долу-горе редовно. Напълно съм наясно съм с разбирането на кремълските идеолози за съседните им държави. Ако имаше как да се телепортираме по-далече от зли хора, щеше да е най-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 8
индианеца
преди 7 години
Демографски срив има, защото хората си стегнаха куфарите и заминаха за белите страни. Това не можеха да го направят по време на комунистическият рай. По-просто няма как да се напише. Освен с руския и с логиката е зле работата, явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 20 rate down comment 8
индианеца
преди 7 години
"... хората продължават да бягат от "Европейския Рай"Не бягат "от", а "за". Има голяма разлика.И понеже повдигаш темата за Русия, там май никой не се напъва да бяга.Сигурно е заради кухнята и климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 8
bgMan
преди 7 години
Ами и на мен са ми омръзнали вашите клишета.Относно строителството на ЮП аз примерно визирам зачеркването на сегашния транзит, плаващата лихва от 8% !!!!, завишената цена на целия проект и клаузи от типа на "ще видите дивиденти само АКО капацитета бъде запълнен на 100%" при положение, че мажоритарен собственик е руската страна и тя винаги може да си реши да не запълва капацитета на тази стойност за да не плаща дивиденти на България, докато лихвата няма начин да не си върви.Същото е и с АЕЦ Белене. Към цената на завършването на централата съвсем целенасочено не се споменава цената на ЕРП-мрежата до обекта, вложените досега средства (някои неща на площадката са разрушавани и изграждани наново повече от 1 или 2 пъти).Та с наличието на подобни факти няма за какво да продължавате да се правите на и.ди.оти. На хората ще продължава да им се повръща от отвращение щом чуят за руски проекти и "голям шлем". Големия шлем обаче все е за някой друг печеливш, не и за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 30 rate down comment 10
индианеца
преди 7 години
"БКП" бяха извели държавата до 9млн. население..."Мишоу, то е защото никой не можеше да бяга току-така от рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 6
индианеца
преди 7 години
Само не разбрах Бургас Александрупопис за какво ни е на нас. По-скоро прилича на хвърляне на всичко на масата, та поне едно да мине :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още