IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП готви нов голям енергиен шлем за рестарт на икономиката

Големите търговски вериги ще трябва да предлагат определени количества български стоки, предвиждат социалистите

20:42 | 31.01.17 г. 46
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нови преговори за реабилитацията на „Южен поток“, рестарт на „Бургас – Александрупопис“ и на АЕЦ „Белене“ са предвидили от БСП в своята програма за икономическо развитие. Проектът за втора ядрена централа обаче ще бъде подложен на оценка за икономическа целесъобразност преди да се подходи към повторната му реализация. 

И трите проекта бяха договорени от президента Георги Първанов, но постепенно отпаднаха от енергийните ни приоритети по различни съображения.

Петролопроводът „Бургас – Александруполис“ беше спрян след референдум сред жителите в бургаския регион, които изразиха своите опасения за екологията при реализирането му. „Южен поток“ реално беше спрян, след като Русия не пожела да поиска изключение от европейските правила в енергийната сфера.

За АЕЦ „Белене“ коментарите на ГЕРБ, която спря проекта, бяха, че няма средства централата да бъде изградена с държавни средства. Плановете бяха проектът да бъде предложен на частни инвеститори.

БСП предлага още и премахването на таксата за сградна инсталация а формиране на сметките на домакинствата за отопление на база на реалния отопляем обем, както и защитени цени за уязвимите групи.

Освен в енергийната сфера социалистите имат планове и за промяна в подоходното облагане на физическите лица. Промяната предвижда данък от 20%, вместо сегашните 10%, за годишни доходи (от заплати, наеми и т.н) над 120 хил. лева.

Нулева ставка на данък „Печалба“ ще има и за младите предприемачи (до 35 години), които създадат предприятие с оборот до 150 хил. лева годишно и които в рамките на 24 месеца създадат минимум 5 работни места. От изпратената от БСП програма обаче не става ясно за какъв период от време ще важи това облекчение.

В своята програма за възраждането на българската икономика от партията предвиждат още и развитие на военната промишленост „с цел използване на съществуващи мощности и специалисти чрез програми за строеж на военни кораби“ за нуждите на България и НАТО.

Плановете за икономически подем преминават още през определяне на структуроопределящи предприятия във всеки регион и приоритет върху инфраструктурни проекти в региони с ниска икономическа активност. От партията разчитат и на създаване на възможности за развитие на интермодален транспорт чрез строеж на нови терминали в пристанищата във Варна, Бургас и Русе, както и развитие на жп инфраструктурата.

В големите търговски вериги задължително ще се предлагат и определено процентно съотношение на български стоки спрямо цялата стока.

От БСП предлагат още и инвестиции в наука, нови разработки и иновации. За тяхното стимулиране ще бъде създаден фонд „Индустрия“ с капитал от 500 млн. лева. Капиталът на фонд „Иновации“ пък ще бъде увеличен със 150 млн. лева. Средствата ще бъдат насочени към подкрепа на млади български инженери.

Социалистите ще работят и за пренастройка на кредитната стратегия на Българската банка за развитие (ББР) към проактивна политика за достъп на малките и средни предприятия (МСП) до изгодно финансиране, става ясно още от програмата на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 16 rate down comment 8
bgMan
преди 7 години
Тези са или за затваряне в лудница или ако са вменяеми са за разстрел.А с подобни предложения от Москва се опитват отново да измерят де.би.лизма на тъ.пия български пролетариат, който не е мръднал кой знае колко сле 90-та година щом продължава да търпи на политическата сцена подобни национални предатели и лицемери.Една от основните цели на Русия откакто влязохме в НАТО винаги е била да саботира икономическото развитие на страната ни с помощта на тези г.ад.о.ве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Ох и аз мога да напиша такава бодра песен като тяхната. Няма лошо, звучи хубаво, но изглежда, че не мислят да я изпълняват, защото това, което искат няма как да се случи преди да се случат куп други неща, а за тях не говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 4
aldy
преди 7 години
"...За АЕЦ Белене коментарите на ГЕРБ, която спря проекта, бяха, че няма средства централата да бъде изградена с държавни средства. Плановете бяха проектът да бъде предложен на частни инвеститори..."Последното изречение казва всичко. "Частни" инвеститори за АЕЦ? Кой ид иот ще позволи такова нещо? Още повече, като се има предвид кои са тиквовидните, които ще върнат в територията изпраните откраднати парички. Както стана с "американските" ТЕЦ. Абе ТУК, докато не опандизят поне 1500 висши държавници от последните поне 20 години, няма да има надежда за просперитета на обрулената ни държавица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 8
Птица
преди 7 години
САМО ЕДНО ХОДЕНЕ ДО БРЮКСЕЛ НА ШАПКАРЯ И НИ ВЪРНА 5 ГОДИНИ НАЗАД, КАТО ГЛЕДАМ СЛУЖЕБНОТО СЕ ЗАВЗЕ СЪС ПРОМЕНИ И КАКВИ ЛИ НЕ НЕЩА НО НЕ И ИЗБОРИТЕ !???ПЪЛЕН ПРЕСТЪПЕН ЧЕРВЕН ЦИРК!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 8
Птица
преди 7 години
Ха САМО ЕДНО ХОДЕНЕ ДО БРЮКСЕЛ И ТАМ ГО ЧАКАЛИ КАТО ПРАТЕНИК НА ШУТИН, СМЯТАЙ!!! ГОРДЕЕТЕ ЛИ СЕ С ТОВА ???? ЗА ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ НА МЕСЕЦ УБИВАТ НАД 600 ЖЕНИ В РУСИЯ ??? ВЕЧЕ, ВЕЧЕ АГРЕСИЯТА И НЕКАДЪРНОСТТА ВИ ИЗБИ ПО ЧЕЛАТА, ВРЕМЕ Е ДА ВИ ПРИКЛЮЧИМ ЗА ВИНАГИ !! ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 8
julian12
преди 7 години
Мършояда пак долетя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 20
majnata
преди 7 години
Чамадан , вакзал ...Кийюв !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 7
Птица
преди 7 години
ТИЯ са по смешни и неадекватни и от ТРЪМП!!!??? САМО ЕДНО ОТИВАНЕ НА НОВИЯТ ВИ ХИБРИДЕН ПРЕЗИДЕНТ В БРЮКСЕЛ ВЪЗСТАНОВЯВА ВСИЧКИ ПРАВА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ И ПОПУЛИСКИТЕ И НЕКАДЪРНИЦИ ОСТАНАЛИ ТУК!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 8
Птица
преди 7 години
И РЕСТАРТ НА ТОЯ ОТ АВАТАРА МИ И МУЛТИГРУП И МУТРИТЕ РАЗБИРА СЕ ПО РЕДИЦАТА КАТО ПОЧНЕМ ОТ "***" КЪМ МАДЖО, И ВСИЧКИ ЗАДГРАНИЧНИ КАНАЛИ И МВР, СИЛОВИТЕ СТРУКТУРИ ЩЕ БЪДАТ МНОГО ВАЖНИ, ТОЯ ПЪТ ПРЕЗИДЕНТА ВИ Е ВОЕНЕН НЯМАТЕ ЧАСТНИ ПРАВА !! ВЪОБЩЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ САМО С ЕДНО ХОДЕНЕ ДО БРЮКСЕЛ И НИ ВЪРНА 5 ГОДИНИ НАЗАД 1!????https://***.facebook.com/potresavashta.rusofobia/photos/a.224740591060200.1073741828.224731877727738/630905650443690/?type=3&theater:) :) познайте какво ЧЕРВЕНО БЪДЕЩЕ И МУТРИ ВИ ОЧАКВАТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 6
Птица
преди 7 години
ХАХАХАХХ ПОРЕДНАТА ХИБРИДНА И ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА И ВСИЧКО ОПУТИНИ О ПРОДАЖНО Е ТУК, ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ ФАМИЛИИ ИМАТ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА, ГОДИНИ НАРЕД НА КРАДЕНЕ И МАЛКО РАБОТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още