IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП готви нов голям енергиен шлем за рестарт на икономиката

Големите търговски вериги ще трябва да предлагат определени количества български стоки, предвиждат социалистите

20:42 | 31.01.17 г. 46
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нови преговори за реабилитацията на „Южен поток“, рестарт на „Бургас – Александрупопис“ и на АЕЦ „Белене“ са предвидили от БСП в своята програма за икономическо развитие. Проектът за втора ядрена централа обаче ще бъде подложен на оценка за икономическа целесъобразност преди да се подходи към повторната му реализация. 

И трите проекта бяха договорени от президента Георги Първанов, но постепенно отпаднаха от енергийните ни приоритети по различни съображения.

Петролопроводът „Бургас – Александруполис“ беше спрян след референдум сред жителите в бургаския регион, които изразиха своите опасения за екологията при реализирането му. „Южен поток“ реално беше спрян, след като Русия не пожела да поиска изключение от европейските правила в енергийната сфера.

За АЕЦ „Белене“ коментарите на ГЕРБ, която спря проекта, бяха, че няма средства централата да бъде изградена с държавни средства. Плановете бяха проектът да бъде предложен на частни инвеститори.

БСП предлага още и премахването на таксата за сградна инсталация а формиране на сметките на домакинствата за отопление на база на реалния отопляем обем, както и защитени цени за уязвимите групи.

Освен в енергийната сфера социалистите имат планове и за промяна в подоходното облагане на физическите лица. Промяната предвижда данък от 20%, вместо сегашните 10%, за годишни доходи (от заплати, наеми и т.н) над 120 хил. лева.

Нулева ставка на данък „Печалба“ ще има и за младите предприемачи (до 35 години), които създадат предприятие с оборот до 150 хил. лева годишно и които в рамките на 24 месеца създадат минимум 5 работни места. От изпратената от БСП програма обаче не става ясно за какъв период от време ще важи това облекчение.

В своята програма за възраждането на българската икономика от партията предвиждат още и развитие на военната промишленост „с цел използване на съществуващи мощности и специалисти чрез програми за строеж на военни кораби“ за нуждите на България и НАТО.

Плановете за икономически подем преминават още през определяне на структуроопределящи предприятия във всеки регион и приоритет върху инфраструктурни проекти в региони с ниска икономическа активност. От партията разчитат и на създаване на възможности за развитие на интермодален транспорт чрез строеж на нови терминали в пристанищата във Варна, Бургас и Русе, както и развитие на жп инфраструктурата.

В големите търговски вериги задължително ще се предлагат и определено процентно съотношение на български стоки спрямо цялата стока.

От БСП предлагат още и инвестиции в наука, нови разработки и иновации. За тяхното стимулиране ще бъде създаден фонд „Индустрия“ с капитал от 500 млн. лева. Капиталът на фонд „Иновации“ пък ще бъде увеличен със 150 млн. лева. Средствата ще бъдат насочени към подкрепа на млади български инженери.

Социалистите ще работят и за пренастройка на кредитната стратегия на Българската банка за развитие (ББР) към проактивна политика за достъп на малките и средни предприятия (МСП) до изгодно финансиране, става ясно още от програмата на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 40
Mavi Goz
преди 7 години
Винаги, винаги - колко да е винаги? Правителството на Станишев ич не доведе държавата до фалит... даже наопаки - доста дебел дюшек от резерви му остави на Боце да се надува 4 години като голем строител... За малко след фискалния и резерва на НЗОК, щеше и "сребърния фонд" да одумка неговото пъпчиво суперминистърче - толкова беше фалирала държавата... И ако имаш грам мозък, немаше да гледаш кой ще спечели изборите в България, а във Франция и Германия... Щот ако имаще 25 години и въпросния мозък, щеше да знаеш, че катастрофите у българско винаги идват от вън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 14
supertrader
преди 7 години
От Русия са им поръчали да харчим повече енергия и те сега измислят как да вдигнат консумацията.Ще се вдигне като почнем да плащаме в левове, еврото е на умирачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 15
supertrader
преди 7 години
От Русия са им поръчали да харчим повече енергия и те сега измислят как да вдигнат консумацията.Ще се вдигне като почнем да плащаме в левове, еврото е на умирачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 4
khao
преди 7 години
интересно на кво е бил човека писал тая програма ... и все още не мога да разбера каква им е далаверата с промяната към подоходно облагане ... то е ясно че ще се срутят приходите, ама къде им е келепира на другарита ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 5
pecan
преди 7 години
Би била ужасна катастрофа ако тези спечелят изборите . Винаги са водили държавата към фалит .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 2
scott
преди 7 години
чудим се към буркина фасо или към бруней да отпрашим.проблем си е, щот може приемащата страна да е враждебно и подозрително настроена. ОБАЧЕ, ПОНЕ НЕМА НАЧИН ДА МЕ РАЗБОЛЕЯТ ОТ ШИЗОФРЕНИЯ....бсп-то, вместо кат надрусани след абстиненциа да си мислите как да останете чисти, вие сте си написали рецепта за амфетки+хероин.Ха дано така, провал, игнор и у канала.тез, програмките, вървеха 1990-та - 1994-та....Само да питам: КРЕМИКОВЦИ НЕМА ЛИ ДА СТРОИМ! ЕЙ ГО, БАТ ЛУПИ У ТРЪМП ОБЩЕСТВОТО, ЩИ ОСИГУРИ ФИНАНСИРАНЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 2
15%
преди 7 години
Малеее, данъците ми до края на живота са похарчени вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Пълни глупости ! Особено простотията с данъците и топлофикацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още