IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янаки Стоилов: Държавата не е активен участник в икономическия живот на страната

"Химко Враца" дължи над 70 млн. лева на две държавни компании - "Булгаргаз" и НЕК, съобщи пред депутатите енергийният министър Теменужка Петкова

12:37 | 22.01.16 г.
Янаки Стоилов: Държавата не е активен участник в икономическия живот на страната

Няма икономически перспективи пред България, заяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Лява България Янаки Стоилов. Той изчете декларация за несъстоялата се реиндустриализация на българската икономика, в която посочи, че държавата губи перспектива и не е активен участник в икономическия живот на страната и не защитава интересите на бизнеса. 

Правителството отказва да се намеси в сектори, в които има най-много монополи и картели, заяви още "червеният" депутат. Той определи като "абсурдна" ситуацията държавата да е основен кредитор във фалиралия "Химко Враца", но не е взела активите му.

Припомняме, че плановете на правителството на Пламен Орешарски беше държавата да изкупи активите на "Химко Враца", защото има интерес от реализацията на продукцията на завода. Въпреки това обаче държавата не се яви на нито един от търговете за продажбата на завода, организиран от синдиците, по време на мандата на Орешарски.

Заводът все пак беше продаден след търг, организиран от синдика на 20 януари 2016 година. Купувач е една от фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Декларацията на Янаки Стоилов беше провокирана от отговор на енергийния министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, свързан с продажбата на торовия завод.

"Надявам се работата на "Химко Враца" да бъде рестартартирана, за да бъдат създадени работни места в Северозападна България", заяви тя и допълни, че очаква и държавните предприятия, които са най-големите кредитори на завода, да получат "част от своите вземания".

В отговор на въпроса на депутата Явор Хайтов (БДЦ) от парламентарната трибуна Петкова уточни, че "Булгаргаз" и Националната електрическа компания (НЕК) имат да взимат от завода съответно 52,5 млн. лева и 20,5 млн. лева. Двете компании са направили и допълнителни разходи в опит да съберат вземанията си.

Петкова посочи пред Народното събрание още, че Министерството на енергетиката не е принципал на дружеството - продажбата на активите започва от 1996 и приключи през 2004 година. Заводът е обявен в несъстоятелност от 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още