IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: ЕС започна да се трансформира на съюз на сметки и пазарлък

България подкрепи втория мандат на председателя на Европейския съвет Доналд Туск

20:05 | 09.03.17 г.
<p>
	Румен Радев (вляво) разговаря с Доналд Туск. Снимка: <em>Президентство на РБългария</em></p>

Румен Радев (вляво) разговаря с Доналд Туск. Снимка: Президентство на РБългария

От съюз на ценности и принципи ЕС започва да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък, коментира президентът Румен Радев преди началото на Европейския съвет в Брюксел. Той каза, че ще изрази ясната българска позиция "в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единство и солидарността".

Европейските лидери ще дискутират бъдещето на ЕС след Brexit по време на втория ден от заседанието. ЕК вече представи пет насоки, а в сряда служебният кабинет изработи и българската позиция на базата на тези сценарии.

България няма да приеме задълбочаването на различията, "Европа на две скорости" и формиране на център и периферия, увери държавният глава в Брюксел, допълват от Прессекретариата на Президентството.

„Проблемите стоят отворени, както и решенията. Ние трябва да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава този анализ да бъде извършен от институциите така, че да стигне до всички граждани", каза още Радев и припомни, че решението как ще продължи общността ще бъде взето в края на тази година.

В първата част на заседанието лидерите на ЕС преизбраха председателя на Европейския съвет Доналд Туск, въпреки възраженията на родната му Полша. България подкрепи втория мандат на Туск начело на институцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още