fallback

Румен Радев: Копривщица не принадлежи на неколцина общинари

Президентът призова всички, от които това зависи, незабавно да ревизират решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей

11:42 | 30.03.17 г. 2

Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Така президентът Румен Радев коментира идеите за промени в Общия устройствен правилник на града, които предвиждат отпадането на специалния статут на населеното място и започването на мащабно строителство, което включва писта за АТВ и възстановяване на ски пистата край града. 

Радев призова всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей.

„Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България“, каза още държавният глава в профила си във Facebook. 

Днес Общинският съвет на Копривщица ще проведе заседание, което ще обсъди инвестиционно намерение за изграждане на спортен и спа комплекс с ТЕЦ на биомаса с мощност от 1500 киловата и ски лифт на територията на града.

Градът обаче има статут на архитектурно-исторически резерват и подобни планове за мащабно строителство трябва да бъдат съгласувани с държавните институции съгласно Правилник за застрояване, благоустрояване и опазване на националния архитектурно-исторически резерват Копривщица.

Именно поради тази причина общинарите обсъждат промяна в статута на града.

Инвеститорът - Радослав Йовков, посочва, че за реализацията на идеята Копривщица да има свой спортен комплекс и лифт ще са необходими минимум 8 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 07.09.22 г.
fallback