fallback

Съдът на ЕС осъди България за мръсния въздух

Страната не изпълнява задълженията си за ограничаването на замърсяването с фини прахови частици

11:53 | 05.04.17 г. 6

Съдът на ЕС се произнесе срещу България по делото, заведено от Европейската комисия за неизпълнение на задълженията, които страната има по Директивата за качеството на атмосферния въздух, съобщи БТА.

По-конкретно става въпрос за превишаване на нормите на фини прахови частици, става ясно от публикуваните на страницата на Съда документи по делото. По този показател въздухът в България е с най-лоши качества в целия Европейския съюз, показват данни на Европейската агенция за околна среда.

Решението гласи, че с постоянното неспазване от 2007 година до 2014 година, включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна, България не е изпълнила задълженията си за приложение на европейското законодателство.

Страната ни трябва да заплати съдебните разходи, направени по делото. 

Искът срещу България беше заведен от Европейската комисия през септември 2015 г. В края на 2016 година мнението на генералния адвокат по делото беше, че България е нарушила правилата на ЕС. В неговото заключение, публикувано на сайта на съда, е написано, че страната ни не е освободена от спазването на нормите.

Съдът посочва, че България е изготвила планове за подобряване на качеството на въздуха, което е потвърдено и от Европейската комисия. Според Комисията обаче България не е предприела всички необходими и от научна гледна точка възможни мерки, за да преустанови превишаването на пределно допустимите стойности.

Комисията също така критикува факта, че мерки, които са били предвидени, все още не са били предприети и че изготвените от България планове не включвали определена информация, пише в документацията по делото.

"Замърсяването на въздуха оказва значително вредно въздействие върху здравето ни. По-специално фините прахови частици увреждат както сърдечносъдовата система, така и дихателните пътища", посочват от Съда. От институцията цитират доклад на Световната здравна организация (СЗО), според който през 2012 година замърсяването на въздуха е причинило преждевременната смърт на 8,6 хил. души.

Като цяло проблемът е причинил смъртта на 479 хил. европейци, а в световен мащаб - на над 3 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
fallback