IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет партии се разпускат заради неподадени финансови отчети

Девет партии не са подали финансовите си отчети за 2016 г.

18:22 | 18.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Девет партии не са подали финансовите си отчети за 2016 г., пет от тях са в нарушение за втора поредна година, което според Закона за политическите партии означава, че трябва да бъдат разпуснати, съобщават от Сметната палата.

149 политически партии са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2016 г., като така са спазили изискванията за представянето им и срока по Закона за политическите партии (ЗПП), който изтече на 31 март.

Не са подали годишни финансови отчети девет партии: "Български земеделски съюз", "Български национален съюз нова демокрация", "Гражданска сила", "Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД)", "Движение за благоденствие и възход", "КОЙ - компетентност, отговорност и истина", "Народняшка земеделска партия НИКОЛА ПЕТКОВ", "Национален идеал за Единство" и "Национално патриотично обединение".

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за петте партии в нарушение – те не са подали финансовите си отчети за втора поредна година. Това са: "Български земеделски съюз", "Гражданска сила", "Движение за благоденствие и възход", "КОЙ - компетентност, отговорност и истина" и "Национално патриотично обединение". Според ЗПП "Софийски градски съд постановява разпускане на политическа партия...", когато "не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години".

Отчетите на четири партии - "Роден край", "Черноморец", "Съюз България" и "Българска демократична общност", са подадени в срок, но не са спазени изискванията на Закона за политическите партии относно формата, съдържанието и начина на подаване, и затова тези отчети се смятат за неподадени.

Според ЗПП на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.

Сметната палата публикува списъци на политическите партии, чиито годишни финансови отчети за 2016 г. са представени в Сметната палата в законовия срок и отговарят на изискванията на ЗПП.

Предстои Сметната палата да започне ежегодния си одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия, ползвали предоставени им помещения - държавна или общинска собственост, и са участвали в избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още