fallback

Петте приоритета за българското председателство на Съвета на ЕС

Обединените патриоти ще настояват за преразглеждане на приоритетните въпроси

12:58 | 20.04.17 г. 7

Председателството на България на Съвета на Европейския съюз акцентира върху пет основни приоритета. Това заяви вицепремиерът Деница Златева пред народните представители по време на изслушване за подготовката на председателството през 2018 г.

Очаква се първият вариант на националната програма да бъде готов до края на юни, а финализираният най-рано през месец ноември, обяви тя, цитирана от Агенция „Фокус“.

Първият приоритет са работните места и конкурентоспособност.

Вторият основен приоритет е съюз, който оправомощава и защитава своите граждани. “Тук говорим за равен достъп до образование, борба с бедността, модернизация на европейски образователни системи, сближаване на образование, обучение и потребност на бизнеса“, каза вицепремиерът. 

Третият приоритет е свързан с енергийния съюз и е с акцент върху устойчивото му изграждане.

Златева обясни, че четвъртият приоритет е Европейският съюз като съюз на свобода, сигурност и правосъдие, гарантиране на вътрешната и външната сигурност, прилагане на всеобхватната политика за миграция и постоянният ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите  членки, които са външни граници на Съюза.

По думите й петият приоритет е Съюзът като мощен фактор на световната сцена.

Златева поясни, че в рамките на българското председателство се предвижда във формат 27 държави + Великобритания и среща на върха на страните от Западните Балкани.

„В момента се разглежда вторият вариант на 18-месечната програма на триото. На 11 април се изпрати на трите държави-членки одобреният втори вариант“, каза тя и посочи, че на 24 април на заседание на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет се очаква да се приемат всички препоръки и да се изготвят и приемат указания към преговорните екипи.

Що се отнася до инфраструктурата, са приключени всички изисквания по отношение на НДК като основна сграда за Председателство. Тя допълни, че е приключена и поръчката за ремонта на втория обект - Дом 2 в „Бояна“.

Министерският съвет е осигурил необходимите финансови ресурси в предоставения бюджет в рамките на 50 млн. лв.

Вицепремиерът посочи, че е започнато и изготвяне на културната програма. Предвидени са 7 събития на този етап в рамките на парламентарното измерение.

Финализиран е и комуникационният план.

Обединените патриоти ще настояват за преразглеждане на приоритетните въпроси, които страната ни ще постави по време на председателството на ЕС през следващата година, стана ясно по време на изслушването на служебния вицепремиер Деница Златева в парламента.

Петър Петров от Обединените патриоти попита дали е имало система за избор на нашите специалисти, които ще отговарят за председателството.

“Ще предложа да преразгледа детайлно начинът, по който са избрани нашите експерти. Нашата парламентарна група сигурно ще излезе с предложение за промяна на този дневен ред. Той е нескопосан и не отговаря на нашите национални искания и интереси”, каза Петров, цитиран от БНР.

Вицепремиерът Деница Златева отрече тезата, че на България се налагат "естонски приоритети", а ротацията на служителите била започнала от предишното правителство.

От БСП поискаха България да постави и темата за членството ни в Шенген и поетапната отмяна на Механизма за сътрудничество и оценка.

ГЕРБ приветстваха консенсуса, с който е било поискано изслушването на Деница Златева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
fallback