IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте приоритета за българското председателство на Съвета на ЕС

Обединените патриоти ще настояват за преразглеждане на приоритетните въпроси

12:58 | 20.04.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Председателството на България на Съвета на Европейския съюз акцентира върху пет основни приоритета. Това заяви вицепремиерът Деница Златева пред народните представители по време на изслушване за подготовката на председателството през 2018 г.

Очаква се първият вариант на националната програма да бъде готов до края на юни, а финализираният най-рано през месец ноември, обяви тя, цитирана от Агенция „Фокус“.

Първият приоритет са работните места и конкурентоспособност.

Вторият основен приоритет е съюз, който оправомощава и защитава своите граждани. “Тук говорим за равен достъп до образование, борба с бедността, модернизация на европейски образователни системи, сближаване на образование, обучение и потребност на бизнеса“, каза вицепремиерът. 

Третият приоритет е свързан с енергийния съюз и е с акцент върху устойчивото му изграждане.

Златева обясни, че четвъртият приоритет е Европейският съюз като съюз на свобода, сигурност и правосъдие, гарантиране на вътрешната и външната сигурност, прилагане на всеобхватната политика за миграция и постоянният ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите  членки, които са външни граници на Съюза.

По думите й петият приоритет е Съюзът като мощен фактор на световната сцена.

Златева поясни, че в рамките на българското председателство се предвижда във формат 27 държави + Великобритания и среща на върха на страните от Западните Балкани.

„В момента се разглежда вторият вариант на 18-месечната програма на триото. На 11 април се изпрати на трите държави-членки одобреният втори вариант“, каза тя и посочи, че на 24 април на заседание на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет се очаква да се приемат всички препоръки и да се изготвят и приемат указания към преговорните екипи.

Що се отнася до инфраструктурата, са приключени всички изисквания по отношение на НДК като основна сграда за Председателство. Тя допълни, че е приключена и поръчката за ремонта на втория обект - Дом 2 в „Бояна“.

Министерският съвет е осигурил необходимите финансови ресурси в предоставения бюджет в рамките на 50 млн. лв.

Вицепремиерът посочи, че е започнато и изготвяне на културната програма. Предвидени са 7 събития на този етап в рамките на парламентарното измерение.

Финализиран е и комуникационният план.

Обединените патриоти ще настояват за преразглеждане на приоритетните въпроси, които страната ни ще постави по време на председателството на ЕС през следващата година, стана ясно по време на изслушването на служебния вицепремиер Деница Златева в парламента.

Петър Петров от Обединените патриоти попита дали е имало система за избор на нашите специалисти, които ще отговарят за председателството.

“Ще предложа да преразгледа детайлно начинът, по който са избрани нашите експерти. Нашата парламентарна група сигурно ще излезе с предложение за промяна на този дневен ред. Той е нескопосан и не отговаря на нашите национални искания и интереси”, каза Петров, цитиран от БНР.

Вицепремиерът Деница Златева отрече тезата, че на България се налагат "естонски приоритети", а ротацията на служителите била започнала от предишното правителство.

От БСП поискаха България да постави и темата за членството ни в Шенген и поетапната отмяна на Механизма за сътрудничество и оценка.

ГЕРБ приветстваха консенсуса, с който е било поискано изслушването на Деница Златева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 6
DELCHO SMOKA
преди 6 години
5те приоритета трябва да бъдат сведени до следните:1.Закриване на ЕС!2.Разпускане на ЕС!3.Пускане на кепенците на ЕС!4. Прекратяване на Еврогейската ***!5. Finito...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
DELCHO SMOKA
преди 6 години
5те приоритета трябва да бъдат сведени до следните:1.Закриване на ЕС!2.Разпускане на ЕС!3.Пускане на кепенците на ЕС!4. Прекратяване на Еврогейската ***!5. Finito...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 6 години
ес е съюз, в който свободата на словото реално не съществува - в Германия и Холандия хора се оказват в затвора заради постове във социалните мрежи осъждащи имиграцията на мюсюлмани. В ес сигурността е единствено далечен спомен - психично болни викащи "Бог е велик" могат да ви обезглавят или прегазят буквално навсякъде, включително и през британския парламент както се уверихме наскоро. В ес правосъдие не съществува - ако мюсюлманка се оплаче, че е дискриминирана защото не и дават да носи палатка на главата всички институции се задвижват веднага, а когато християнско дете бъде изнасилено от мюсюлманин всички се чудят как покрият случая защото това било водело до "ислямофобия". До днес се питам какво правим в тази организация и не намирам смислен отговор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
А заявлението за ЕРМ2 - пак ли го "забравихте"!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
QUANTUM
преди 6 години
ЕС се превърна като в СССР. Основният приоритет е да се намалят *** и паразитните институции. Сега чакаме и Станишев да се появи и да дръпне една реч за униформите на руските войници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Купешка приказка...ала бала е цялата работа , не си боли главата , и по време туй председателство пак Германия ше команди парада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
boyanpa
преди 6 години
Някой да обясни на целокупния български народ що е то приоритет на председателството на ЕС, какво ни носи или не ни носи, какво можем или си мислим че можем да постигнем. Какви е целта на всеки приоритет, в измерим вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още