IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите искат още средства за българското председателство на ЕС

Обществените поръчки ще са прозрачни, заяви Деница Златева

15:58 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Служебното правителство ще иска увеличение на разходите за българското председателство на ЕС от 44-то Народно събрание, заяви вицепремиерът Деница Златева в МС. Според нея предвидените 150 млн. лв. за периода 2016-2018 г. няма да стигнат.

Тя не уточни сума, защото било въпрос на "преценка по целесъобразност".

Златева обаче посочи, че отговорните за организацията министерства и институции искали за тази година над 130 млн. лв., които надхвърлили заложените 50 млн. лв., но претенциите били свити. Въпреки това се налага ръст на разходите, например заради сигурността.

Миналата година по данни на Министерството на финансите са изхарчени към 23 млн. лв. 

Днес кабинетът прие постановление, в което разпределя 69,3 млн. лв. за организацията за 2017 и 2018 г. За 2017 г. от тези средства отиват 37,2 млн. лв., а останалата сума ще се разпределя догодина.

Към тези средства се прибавят по 9 млн. лева за постоянното представителство на България в ЕС, където има допълнително командировани служители.

От гласуваните днес средства 10 млн. лева са за Народното събрание, за да продължи ремонтът на зала "Света София" (в бившия Партиен дом – бел. ред.), който започна миналата година, а 8 млн. лева отиват в МВР.

14 млн. лева получава Министерският съвет, от които 8 млн. лева за ремонт на Дом 2 в резиденция "Бояна" и 6 млн. лв. -

Националният център за подготовка на председателството – за техника, хотели, кетъринг, преводи и др.
1,2 млн. лева отиват за НСО за техника и превоза на делегатите. 2,8 млн. се отпускат по бюджета на МВнР, а 500 хил. лв. на Министерството на културата. Над 380 хил. ще изхарчи транспортното министерство за ремонт на правителствения ВИП на летището.

За ремонта на НДК до момента са отпуснати 17 млн. лева.

Златева коментира, че обществените поръчки, които ще бъдат обявени, се подготвят от времето преди служебното правителство, а търговете ще са прозрачни.

Четете още в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още