IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темата за реформа на ЕС ще бъде водеща по време на българското председателство

Нашето председателство е шанс за постигане на национален консенсус по ключови приоритети, коментира вицепремиерът Деница Златева

12:52 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Темата за реформата на Европейския съюз (ЕС) ще бъде водеща в подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС и по време на самото председателство. Това каза вицепремиерът Деница Златева по време на кръгла маса "Черноморски дневен ред на ЕС (политически приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС)". 

Вицепремиерът допълни, че от служебното правителство са заложили в комуникационната програма серия от дискусии за това каква е българската позиция за развитието на ЕС.

“Ние защитаваме позицията, че ЕС трябва да запази своето единство, че не може да остават на заден план регионалното сътрудничество и кохезионната политика”, каза Златева, цитирана от БТА.

От април започва разработването на националната програма на българското председателство. Тя ще бъде окончателно одобрена малко преди старта му.

По думите на Златева от ключово значение е постигането на максимално широк консенсус по темите от националния контекст, които да бъдат изведени като приоритети.

"Българското председателство е шанс за постигане на национален консенсус, съгласие и приемственост по стратегически важните за България европейски и външнополитически теми. Председателството представя възможност България да се утвърди като активен, предвидим, достоен и равноправен европейски партньор”, коментира Златева.

Според нея успехът на българското председателство не се крие само в добрата организационна подготовка, а и в ангажимента “да погледнем на българското председателство като на обединителна национална амбиция и възможност да демонстрираме пред Европа единство, достойнство и лидерство”. 

Сред основните приоритети в рамките на председателството вицепремиерът посочи теми като външна и вътрешна съюзна сигурност, всеобхватната политика за миграция и постоянен ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите членки по външната граница на ЕС, устойчива заетост, преодоляване на младежката безработица, подкрепа за малките и средните предприятия.

Като акценти ще бъдат изведени също подобряването на връзката между образователните системи и трудовия пазар, равния достъп до качествено образование и здравеопазване, гарантиране на енергийната сигурност, запазване на философията относно бъдещата кохезионна политика след 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още