IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шивашко предприятие във Видин се опитва да намери 500 служители

Общо 110 души работят в германско дружество за производство на мъжки ризи

09:41 | 29.05.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шивашка фирма във Видин от година и половина не може да попълни незаетите работни места, като търси 500 служители. Общо 110 души работят в предприятието за производство на мъжки ризи, съобщи БНТ.

Безработицата в региона е двойно над средната за страната. Компанията твърди, че осигурява възможно най-добрите условия за труд. Шивачки обаче казват, че работата им изисква сръчност, а възнагражденията в бранша са сред най-ниските.

Трудностите с наемането на персонал е предизвикателство, с което компанията се сблъсква, става ясно от думите на Вяра Манева, генерален директор.

Дружеството е германско и освен в България има производство в Турция и Индия. Работодателите казват, че предлагат различни поощрения. От юни в предприятието ще бъде открита и детска ясла, за да има къде да оставят работничките децата си през лятото.

„Ако постигнем определени цели, всеки един от производството, без значение дали е шивач, гладач, или в опаковъчното, би могъл да получи бонус до 750 лева брутно възнаграждение“, казва Вяра Манева.

Според персонала причината за липсата на интерес към обявените работни места са ниските възнаграждения в бранша. За да получат по-добро заплащане, са нужни сръчност и умения.

„Има работа, но в момента сме в малък състав. Много хора си тръгват поради минималното заплащане“, казва Сийка Стоянова. „Шивашката професия е най-трудната. Най-много бройки, най-голяма сръчност и по-ниско е заплащането от другите сфери“, допълва шивачката Марияна Павлова.

„Условията са добри за работа. За съжаление, нямаме работници. Идват ниско квалифицирани. Обучаваме ги. Стоят по малко и напускат“, твърди Ангел Стойчев, техник.

Инвеститорите казват, че искат да запазят бизнеса си във Видин.

Общината обсъжда вариант за въвеждането на дуално обучение и е готова да промени транспортната схема, за да има удобен превоз до предприятието за работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Хааахаха... И това е с бонус, който е хипотеза... И е брутно, демек - преди данъци и удръжки... Ей ся ши съ юрнат германките... Те мигрантките от Сирия ше препикат такава оферта, щот телефоните им са по-скъпи... хихи... Мдаа, господа - докарахме се до *** г ъз - оказва се, че и и такова кьоше имало в ЕС - най-великата икономика и най-големио пазар на белио свет... Иначе, да живее евроатлантизма, ценностите и еднополовите бракове... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
baba_meca
преди 6 години
Що не си наемат германки да им бачкат, за 750 лева всяка германка би се навила да емигрира в БГ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
"а възнагражденията в бранша са сред най-ниските"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
Работници не се търсят, те се наемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още