IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крачка към електронно правосъдие ли са готвените промени в АПК?

Бурната технологична революция дава възможности, коментира юристът Симеон Хинков от адвокатска кантора „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“

08:03 | 28.08.17 г.
<p>
	Адвокат Хинков, <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Адвокат Хинков, Снимка: Личен архив

Бурната технологична революция ни позволи да държим в ръката си устройство, побиращо в себе си телефон, компютър, камера, магазин, банка, туристическа агенция, карта на света, Нюйоркската фондова борса и какво ли още не. Дигиталните технологии ще заемат все по-голямо място в живота ни – от социалните нужди през пазаруването и управлението на парите до комуникацията с държавата и правенето на бизнес. Ето защо въпросът за т.нар. „електронно правосъдие“ не е „дали“, а „кога“, пише в свой анализ юристът Симеон Хинков от Адвокатска кантора „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“.

При взаимодействието си със съда и администрацията често оставаме с усещането, че там технологичният напредък не е навлязъл така решително, както в други сфери на живота. Размножаване на дела по стотици страници, съдебни удостоверения за снабдяване с други удостоверения, многомесечни призовавания на участниците в производствата, отлагания на заседания. Всичко това е в тежест както на обикновените граждани, които сравнително рядко имат досег с администрация или съд, така и на търговците, чиято дейност пряко зависи от ефективността на тези учреждения.

Нуждата от модернизация е видима, а по всичко изглежда, че първата голяма крачка в тази посока ще бъде инициираната значителна промяна в най-младия ни процесуален акт – Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Какво регулира АПК?

Този кодекс урежда отношенията на гражданите с органите на администрацията от почти всякакъв характер – чрез него се регулират както процедурите за издаване на лични документи или за отпускане на пенсия, така и тези за издаване на разрешения за строеж, за извършване на определен тип търговска дейност, за защита на конкуренцията и др. Всички те са широко застъпени в гражданския и търговския оборот, поради което засягат много граждани и фирми.

Опит за модернизация

В края на юни беше гласуван на първо четене законопроект за изменение на АПК. Основна линия в предлаганите промени е въвеждането на електронна комуникация между участниците в процеса – както между различните административни органи и съдилищата, така и на тези органи с гражданите и търговските дружества.

Така например, предвижда се всякакви заявления, искания, жалби и предложения, адресирани до административните органи, съдилищата и лицата и организациите, осъществяващи публични и обществени функции и услуги, да могат да бъдат подавани по електронен път – с електронен подпис и чрез електронна поща. Също така всички граждани, участващи под каквато и да е форма в някакво административно производство, ще трябва да посочват свой електронен адрес (e-mail), телефонен номер или факс, на които е технически възможно да получат съобщение и така да бъдат уведомени за някакъв акт. В момента това уведомяване може да стане единствено със съобщение на хартия, връчено от призовкар по съответния ред.

Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още