IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крачка към електронно правосъдие ли са готвените промени в АПК?

Бурната технологична революция дава възможности, коментира юристът Симеон Хинков от адвокатска кантора „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“

08:03 | 28.08.17 г.
<p>
	Адвокат Хинков, <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Адвокат Хинков, Снимка: Личен архив



И докато се предвижда гражданите да предоставят тези данни, само ако разполагат с необходимите за целта средства за комуникация, всички останали участници в процеса, в това число и адвокатите, ще бъдат задължени да предоставят електронни адреси, чрез които да протича официалната кореспонденция с тях, включително касаещата процедурите по призоваване, връчване на съобщения и т.н.

Урежда се възможност уведомяване да се извършва и по телефона, като в случаите, когато ще е необходимо връчване на книжа, с обаждането до адресата ще започва да тече съответният срок за него да ги получи от канцеларията на органа или съда.

Предложенията предвиждат коренна промяна в начина на протичането на административните преписки и административните дела, защото всички ще можем да бъдем редовно уведомявани за всякакви важни обстоятелства по много по-бърз и достъпен начин – чрез електронна поща, SMS или факс. Новата уредба предвещава както предимства, така и рискове или поне неясноти.

Къде са подводните камъни?

Като основен проблем в предлаганите промени се откроява въпросът за точния момент, в който ще се счита, че съобщението е достигнало до своя адресат. В гласувания законопроект е предвидено изпратеното съобщение да се счита за връчено от момента, в който имейлът е получен на пощата на адресата, съответно SMS-ът е бил доставен, без значение дали същото е било прочетено от неговия получател. Въпреки безспорните предимства на това предложение, свързани най-вече с осезаемо по-лесното уведомяване на страните, сериозни притеснения буди възможността да се считаме за уведомени за факт, който обективно не е достигнал до нашето знание.

Нека си представим следната ситуация – за лятната си почивка сме избрали далечна екзотична дестинация, където обхватът и мобилният интернет са лукс. Прекарваме там седем или десет дни, през които нямаме достъп до мобилния си телефон и електронната си поща или по други обективни причини евентуалният SMS или електронно писмо не са достигнали до знанието ни. Те обаче са отчетени като успешно изпратени и за водещият производството орган ние сме надлежно уведомени. В деня след прибирането си от почивката разбираме за полученото съобщение, по което вече е изтекъл и даденият седемдневен срок да изпълним определено указание. Съответно ще понесем и всички неблагоприятни последствия – в това число прекратяване на преписката, делото и т.н.

По време на обсъжданията на законопроекта между първо и второ четене постъпи обширно предложение от вносителите на първоначалния текст, в което гореописаната процедура е смекчена. Предвижда се изпращаните електронни писма или SMS-и да съдържат информация (например интернет линк), чрез която да се достига до самото съобщение. Така адресатите ще се считат за уведомени с отварянето на линка, което лесно може да бъде регистрирано технически. Този вариант безспорно внася по-голяма яснота относно момента на връчване, защото в механизма му присъства и действие от страна на получателя – отваряне на линка, достигане на определена информация чрез негови волеви действия.

Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още