IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крачка към електронно правосъдие ли са готвените промени в АПК?

Бурната технологична революция дава възможности, коментира юристът Симеон Хинков от адвокатска кантора „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“

08:03 | 28.08.17 г.
<p>
	Адвокат Хинков, <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Адвокат Хинков, Снимка: Личен архив



Остава обаче въпросът при недобросъвестност на получателите. Или с други думи – как ще се противодейства на възможността адресатите да получават електронни писма и SMS-и, но да не отварят самите съобщения и впоследствие да твърдят, че не са редовно уведомени за тях. При сега действащата уредба призовкарят е длъжен да потърси лицето на неговия адрес поне няколко пъти през определен интервал от време, след което, ако продължава да не го открива, да залепи и уведомление. При електронното уведомяване вероятно ще трябва да се търси такъв паралел с многократно изпращане на съобщения.

Дискусиите между първо и второ четене на законопроекта показват, че все още не е достигнато еднозначно решение как точно да се извършва връчването по електронен път. Със сигурност темата изисква задълбочени обсъждания, тъй като новата уредба ще засегне огромен брой граждани и търговци, чиито права следва да бъдат защитени и гарантирани.

Ще си спестим ли обиколки по административни органи

Случвало ли ви се е да подавате документи в административен орган, а на гишето да ви кажат, че трябва да представите допълнителен документ, който се издава от друг административен орган или от... същия? А да поискате от съда издаване на удостоверение, на базата на което да поискате друго удостоверение от друг съд или от администрацията?

Законопроектът планира генерална промяна в комуникацията между участниците в производството, въвеждайки задължението административните органи, съдилищата и лицата и организациите, осъществяващи публични и обществени функции и услуги, да обменят служебно и по електронен път всякаква информация, релевантна за конкретното производство. Това би улеснило гражданите и бизнеса, би спестило време и средства, би направило процедурата по-бърза и би било предпоставка дори за численото свиване на администрацията.
Електронни справки по делата и преписките

Сред предложените нововъведения е и създаването на електронни преписки и електронни дела, до които страните ще имат отдалечен компютърен достъп. Така т.нар. „справки на място“ може да останат в историята, защото всяка заинтересована страна ще има възможност чрез електронен подпис да преглежда документите, да се запознава с тях, да ги запазва за свое ползване. Това улеснение не бива да бъде за сметка на сигурността на информацията, като достъп следва да имат единствено страните участници в конкретния процес.

Бета версия или финален рилийз?*

Изглежда държавата ще има достатъчно време да се подготви за промените. Ако те бъдат окончателно приети в близките няколко месеца, ще влязат в сила не по-рано от началото на 2019 г. И доколкото по-бързо и по-модерно правосъдие е нещо, което всички искаме, то не трябва да е за сметка на процесуалните ни права и личното ни пространство. Линията на постепенно въвеждане на „електронно правосъдие“ у нас трябва да бъде приветствана, но въвеждането на новите правила изисква нужното внимание и задълбоченост, за да бъдат те от полза на гражданите, а не в тяхна вреда.

* Бета версия (beta version) е означение за статуса на даден софтуер. Това е версия, която не е финална и стабилна, често в нея има бъгове, а целта е те да бъдат открити и поправени преди окончателното пускане на продукта. Рилийзът (release) е изданието, готово за пускане в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още