IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 - годината, създала нова ситуация на българския пазар на труда

Трудовият пазар ще бъде доминиран все повече от новите технологии, а работодатели и работещи ще трябва да се вписват в новата дигитална среда, за да бъдат конкурентни

14:13 | 01.01.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според Явор Алексиев реалната икономика стои добре, което е видимо и от изпреварващия ръст на възнагражденията в частния сектор. В дългосрочен план обаче решенията минават през образователната система, пълната ревизия на философията на активните политики на пазара на труда и въвеждането на ясен, лишен от политически зависимост механизъм, за определяне на минимално заплащане.

Дигитален свят, дигитален пазар на труда

През изминалата година един друг феномен се настани и ще се развива на българския трудов пазар – започват да навлизат все повече нови форми на работа – дистанционна, от вкъщи, гъвкаво работно време. Все повече ще има потребност от такъв тип нетрадиционно работно време и нетрадиционно работно място. 

За съжаление обаче Кодексът на труда, който е от 70-те години на миналия век продължава да твърди, че трудовият договор се характеризира с определяне на работно време и място. Във век на дигитална трансформация ние продължаваме да твърдим, че само това са елементите на един трудов договор и забравяме че сме в 21 век и работното място може да бъде виртуално, че дистанционната работа е нещо съвсем нормално и хората не могат да бъдат ограничавани с неща, характерни за края на миналия век, каза Лидия Шулева.

Влиянието на новите технологии върху пазара на труда ще става все по-сериозен фактор, посочва и Иван Нейков. Вече някои работодатели започват да разбират големите ползи от отказ от традиционното работно място и използването на възможностите за работа от разстояние. Основното предизвикателство за 2018 година ще продължава да бъде капацитетът на работната сила - в търсене на условия за признаване на неформални знания и умения, смята Нейков.

Според Явор Алексиев сега е моментът да се създадат навици за провеждане на проактивни политики, свързани с уменията и на безработните, и на работещите. Продължаващото обучение и ученето през целия живот в момента са лишени от смисъл паразитни фрази, а те са ключът към повишаването на конкурентоспособността на българския работник.

Ключовите предизвикателства през 2018 г.

Липсата на качествена работна сила ще продължи да тежи на трудовия пазар в България и през 2018 година. Архаичните регламенти за работно време и работно място също ще пречат за развитието на конкурентоспособен бизнес. Образованието и квалификацията са неща, по които се реагира твърде бавно с оглед на предстоящия натиск на трудовия пазар, който ще продължи през следващите години. А предприятията ще трябва да отговорят на търсените работни заплати от служителите, за да бъдат конкурентоспособни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Stanislav_Stankov
преди 5 години
Пазара на труда в България, въпреки силния ръст през 2017 и началото на 2018 все още много изостава от развитите страни. Нормално е доходите да се повишават с по - бързи темпове и въпреки това да са доста назад. Все още нещата извън гр.София не са никак добре, а в малките населени места, както и в Северозападна България - пълна трагедия. Делът на сивата икономика в страната е много голям, а трудовото законодателство в много фирми не се спазва. Това отблъсква много от именно споменатите в статията безработни. Цените последните години също много се повишиха, както и самия стандарт за начин на живот. Хората искат да водят все по - добър живот, но това често не е според възможностите (дохода) им. Иначе браво, статията е много добра, описва много точно ситуацията в момента. Много точно е казано, че фирмите ще трябва да отговарят на търсените от служителите заплати и само тези, които се справят с този проблем ще могат да се развиват или дори да просъществуват. Така е и така трябва да е в момент на икономически пик. Трябва да се прекрати порочната практика с десетилетия в България, малък брой собственици да прибират големи печалби и да живеят като царе на юг от околовръстното, за сметка на супер лишения от страна на служителите им. Това все още си е в пълна сила, но тенденцията поне е към повишаване на доходите и рано или късно всички работодатели ще бъдат принудени да заплащат повече за труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Ами каквито кадри си е произвела демократичната ни икономика и образование такива и ще ползва. Тотална неграмотност бе хора. Срам. Не ви ли е срам, че Джино спечели формат без да е прочел една книга. Ей такива работници ще имаме само. Социализма каквото създаде вече отива на пенсия. То деца няма никакви, а колкото има не са българи. Чакай работа от тях. Ясно е за какво иде реч. Германия като завладяла Франция през 1940та Хитлер решил че ще завладее и света. Та нали военната промишленост и не само на Франция, Белгия, Холандия е негова. Оказало се, че военните заводи на Франция работят с производителност на работниците само 1/4 от тази на германските. Хитлер местил работници в Германия, където производителността е по-голяма при същите други разходи. Та подобно е и у нас сега. Народа си бяга да бачка у Германия. Явно не сме ефективни, а демографската картина нищо добро не предвижда по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Моето скромно мнение, подкрепено от някакво статистика е, че количеството работна сила не е основния проблем, а ниската производителност на труда. И 1 млн филипинци, афганистанци и какви ли не да внесем - резултатът ще е същият.А по-висока производителност не се получава с назначаване на 1000 нископлатени работници, а с инвестиции в съвременно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още