IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 - годината, създала нова ситуация на българския пазар на труда

Трудовият пазар ще бъде доминиран все повече от новите технологии, а работодатели и работещи ще трябва да се вписват в новата дигитална среда, за да бъдат конкурентни

14:13 | 01.01.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономистът Явор Алексиев също е резервиран - въпреки скорошните подобрения има какво още да се желае и по отношение на процедурите за “внос” на работници от чужбина. Като цяло той смята, че пазарът на труда се представи над очакванията на повечето анализатори – заради рекордно високата заетост и почти рекордно ниската безработица трудовите доходи също нарастват с добри темпове.

Правителството реагира доста бавно на установената нова ситуация на пазара на труда. Истина е, че трябва да се ускори „вносът“ на работна ръка, но не сезонно за туризма - например с кадри, които не са обучени и са едни гастрольори, които не дават качествен продукт, коментира Шулева. Трябват мерки за сериозен „внос“ на работна ръка – хора, които ще живеят продължително време в страната, ще се установят и ще бъдат обучавани за определена работа.

Недостигът на работна ръка ще е сериозен проблем през 2018 г. Противно на някои внушения, обаче, вносът на работна ръка от чужбина в никакъв случай не е по-евтина алтернатива, но е някаква алтернатива, казва Алексиев.

Доходите поемат нагоре

Доходите ще трябва да вървят нагоре и това е почти сигурно, защото търсенето на работна сила ще го изисква. Ще се правят и по-големи усилия от страна на работодателите за професионална квалификация на учащите – за стажове, за да може бизнесът да си „отглежда“ кадрите. 

И догодина доходите на работещите ще продължат да нарастват, посочи и Нейков, подчертавайки и обострянето на регионалните различия в цената на труда. Като цяло доходите ще растат по няколко причини – очакванията инфлацията да тръгне нагоре, растящият брой на производствата с по-висока добавена стойност, дефицитът на кадри биха имали положителен ефект върху ръста на доходите.

Доходите в България растат по много причини и позитивното е, че в някои сектори, като преработващата промишленост и ИКТ, все по-голяма част от наетите са в икономически дейости, създаващи по-висока добавена стойност. Повишаването на доходите е свързано и с по-високо потребление, а от началото на 2017 г. и с по-висока инфлация, коментира Алексиев.

Безработицата - рекордно ниска, резервът - трудно използваем

Изчерпа се потенциалът за спад на безработицата, смята Шулева. А причината е не толкова у работодателите, колкото у самите хора. Защото голяма част от безработните не могат да си намерят работа поради липса на достатъчно добра квалификация и нежелание да се преквалифицират. Трудовият резерв е много трудно използваем. Много усиля са необходими да се приобщят тези хора към трудовия пазар и да бъдат убедени, че трябва да минат през квалификация, стажове и т.н., за да започнат работа.

А иначе икономиката ни има голям потенциал за създаване на работни места и добър пример е икономическата зона в Пловдив - с голям интерес от много фирми, но основният проблем е липсата на качествена работна сила. Все още има сериозен потенциал за привличане на нови инвестиции и създаване на високоплатена работа за хората.

Вероятно има известна възможност за спад на безработицата и под 6%, тъй като икономиката не е развила все още целия си потенциал, но трудно може да се очаква спад на показателя в България под 5%. Има потенциал на местния пазар - хора, които да бъде привлечени, смята Нейков.

Основният проблем е, че голяма част от безработните са дългосрочно безработни, а програмите за повишаване на тяхната квалификация и реинтеграция на трудовия пазар са неефективни, коментира Явор Алексиев. Спадът на безработицата през 2018 г. най-вероятно ще се забави, но тя вече е на такива нива, в които се превръща по-скоро в личен, отколкото в макроикономически проблем. Нейната значимост остава висока най-вече в по-малките, отдалечени и бедни общини, формиращи хомогенни райони с висока безработица - най-вече в Северозападна България, пограничните и смесените райони. 

Равнището на заетостта отговаря на икономическото развитие, но негативно влияние идва от намаляването на външните инвестиции. Разкриването на нови работни места продължава да не е атрактивно за външните инвеститори, коментира Иван Нейков. Пазарът на труда обаче се връща към нормалност с оглед на това, че огромната част от новите работни места бяха създадени от реалния сектор, а не от субсидираната заетост.

Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Stanislav_Stankov
преди 5 години
Пазара на труда в България, въпреки силния ръст през 2017 и началото на 2018 все още много изостава от развитите страни. Нормално е доходите да се повишават с по - бързи темпове и въпреки това да са доста назад. Все още нещата извън гр.София не са никак добре, а в малките населени места, както и в Северозападна България - пълна трагедия. Делът на сивата икономика в страната е много голям, а трудовото законодателство в много фирми не се спазва. Това отблъсква много от именно споменатите в статията безработни. Цените последните години също много се повишиха, както и самия стандарт за начин на живот. Хората искат да водят все по - добър живот, но това често не е според възможностите (дохода) им. Иначе браво, статията е много добра, описва много точно ситуацията в момента. Много точно е казано, че фирмите ще трябва да отговарят на търсените от служителите заплати и само тези, които се справят с този проблем ще могат да се развиват или дори да просъществуват. Така е и така трябва да е в момент на икономически пик. Трябва да се прекрати порочната практика с десетилетия в България, малък брой собственици да прибират големи печалби и да живеят като царе на юг от околовръстното, за сметка на супер лишения от страна на служителите им. Това все още си е в пълна сила, но тенденцията поне е към повишаване на доходите и рано или късно всички работодатели ще бъдат принудени да заплащат повече за труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Ами каквито кадри си е произвела демократичната ни икономика и образование такива и ще ползва. Тотална неграмотност бе хора. Срам. Не ви ли е срам, че Джино спечели формат без да е прочел една книга. Ей такива работници ще имаме само. Социализма каквото създаде вече отива на пенсия. То деца няма никакви, а колкото има не са българи. Чакай работа от тях. Ясно е за какво иде реч. Германия като завладяла Франция през 1940та Хитлер решил че ще завладее и света. Та нали военната промишленост и не само на Франция, Белгия, Холандия е негова. Оказало се, че военните заводи на Франция работят с производителност на работниците само 1/4 от тази на германските. Хитлер местил работници в Германия, където производителността е по-голяма при същите други разходи. Та подобно е и у нас сега. Народа си бяга да бачка у Германия. Явно не сме ефективни, а демографската картина нищо добро не предвижда по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Моето скромно мнение, подкрепено от някакво статистика е, че количеството работна сила не е основния проблем, а ниската производителност на труда. И 1 млн филипинци, афганистанци и какви ли не да внесем - резултатът ще е същият.А по-висока производителност не се получава с назначаване на 1000 нископлатени работници, а с инвестиции в съвременно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още