IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit: Икономиката на България ще се ускори през 2019 г. до 3,9%

Банката очаква забавяне на растежа на БВП до 3% през 2020 г. заради очакваното значително забавяне и на икономиката на еврозоната

10:36 | 09.01.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Машина в завода на &quot;Мултипак&quot; в Боджурище, открит през миналата година. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Машина в завода на "Мултипак" в Боджурище, открит през миналата година. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Анализаторите отчитат още, че през миналата година икономиката е навлязла в по-напреднала фаза на експанзия, като растежът постепенно започна да се измества от потреблението към инвестициите. Тази положителна тенденция ще продължи според икономическия екип на банката и през 2019 г., когато се очаква растежът на инвестициите (8,2%) да надвиши ръста на частното потребление (5,4%) за втора поредна година. Рекордно високото ниво на използвания производствен капацитет в промишлеността ще продължи да стимулира увеличението на капиталовите разходи, докато прогнозираното забавяне в ръста на износа може временно да отслаби растежа на инвестициите в машини и оборудване през 2020 г.

И докато икономиката изглежда се приближава все по-близо до достигане на пълна заетост, се очаква създаването на работни места да загуби инерция. При прогнозирано средно ниво на безработица от под 5% от банката очакват новите работни места да намалеят до около 10 хиляди годишно през 2019 г. От гледна точка ръста на разполагаемия доход последното би трябвало да се компенсира от ускоряване ръста на заплатите, тъй като по-високите заплати в публичния сектор вероятно ще се пренесат и в останалата част от икономиката, като по този начин ръстът на частното потребление през 2019 г. продължи с темпове близки до тези, очаквани за цялата 2018 г.

От„УниКредит Булбанк“ очакват новото строителство да продължи да нараства предвид все още високите нива на доверие и значителното несъответствие между обема от издадените разрешителни за ново строителство на жилищни сгради и въведените в експлоатация новопостроени жилища. Според банката няма следи от прекомерно предлагане на нови жилища, а дори напротив, редица показатели сочели, че строителството все още се възстановява след много ниските нива, отчетени за продължителен период от време от 2009 г. до 2016 г. 

Икономистите очакват динамиката на кредитиране да бъде неутрална по отношение на растежа през следващата година. В хода на 2018 г. кредитите за нефинансови корпорации и домакинства отбелязват най-силното нарастване от 2008 г. насам и така ръстът на кредитите през 2018 г. се очаква да е надхвърлил номиналния растеж на БВП за първи път от десетилетие, което ще доведе до края на продължителния период на спад на финансовата задлъжнялост, измерена чрез съотношението на вътрешния кредит към БВП. Въпреки това, предвид предстоящите стрес тестове и вероятността регулаторите да прибегнат до мерки за ограничаване предлагането на някои категории кредити, чието време и мащаб е невъзможно да се прогнозират с прецизност от днешна гледна точка, растежът на кредитите едва ли ще се ускори през 2019 г. и така ще престане да способства и за ръста на БВП,поясняват от банката.

По отношение на инфлацията от банката считат, че тя е достигнала своя връх от 3,7% през октомври 2018 г. и постепенно ще намалява до 2,7% в края на 2019 г. и 2,6% през 2020 г. Това най-вече ще се дължи на прогнозираното успокояване на цените на енергийните ресурси в комбинация с известно успокояване и на инфлацията на цените на вноса, тъй като глобалният растеж се очаква да загуби инерция през 2019 г. и особено през 2020 г. Сценарият на банката предвижда това да става много постепенно. От една страна, очакваното увеличение на заплатите поне частично ще се пренася в потребителските цени, започвайки с тези на услугите. От друга страна, чувствителното забавяне на растежа през 2020 г. макар и с известно закъснение ще се пренася и в нивата на базисните цени, особено към края на 2020 г. Основната причина за разликата между базисната инфлация и общия индекс на потребителските цени са допусканията за цените на суровия петрол и курса евро-долар, които сочат, че цените на енергийните ресурси ще окажат натиск в посока надолу върху нивото на глобалната инфлация през 2019 и 2020 г.

Най-значимият риск за иначе като цяло благоприятния макроикономически сценарий за България според  „УниКредит Булбанк“ е свързан с темповете на растеж на световната икономика и глобалната търговия. Ако се реализират рисковете за по-висок от прогнозирания ръст на световната икономика, българският износ ще се окаже по-силен, като по този начин ще добави още няколко десети от процента към ръста на БВП на българската икономика през 2019 г. и особено през 2020 г. Ако се реализират рисковете за по-нисък от прогнозирания ръст на световната икономика, и особено ако има по-остро протичащ и по-ранен спад в икономиката на САЩ, растежът на българското стопанство ще пострада повече от предвиденото в базовия макро сценарий, поясняват специалистите в анализа си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Банкерите от Уникредит винаги са били най-некадърните. Затова банката получи десетки милиарди евро от италианския бюджет, за да се спаси от фалит преди няколко години и до днес банката суче от държавната цицка, защото няма никаквъв шанс дори само да оцелее дори на свободния пазар. Само за последните 12 месеца над 40% е спадът в цената на акциите на Уникредит, а това показва най-добре колко "успешна" е банката. Българските колеги на италианските лидери не ми се иска даже да си представя какво представляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Много взеха да ни облъчват с приказки за рецесия, все едно е напълно сигурно, че ще се случи. Не знам дали го правят преднамерено или не, обаче не ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 19
dddd
преди 5 години
Прогнозите на УниКредит винаги са били от най-добрите. Може би защото се занимават с икономика а не с политика. Това им дава свобода да бъдат обективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 6
nobody
преди 5 години
Уникредит се молят да е 3.9% заедно с всички инвеститори в недвижими имоти, защото когато се срине пазара, ще бъде пълно мазало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 6
крас
преди 5 години
"Световната банка снижи прогнозите си за растеж на България" - СТАТИЯ ОТ УВАЖАВАНИЯ САЙТ. НЕЩО ПРОГНОЗИТЕ НА ХИМИКА ОТ УНИ КРЕДИТ СЕ РАЗМИНАВАТ С ТЕЗИ НА СВЕТОВНИТЕ БАНКЕРИ?НА К8ОГО ДА ВЯРВАМЕ НА ХИМИЦИ ИЛИ НА СВЕТОВНАТА БАНКА?Стига с тези ваши магии и магьосничество. РЕАЛНОСТТА Е ГРОЗНА И ПРЕДСКАЗВА АПОКАЛИПСИС , ЧИИТО НАЧАЛО ВЕЧЕ Е БЕЛЯЗАНО ОТ СКОЧИЛИТЕ САМО ЗА ГОДИНА ДВА ПЪТИ ПО ВИСОКИ ЦЕНИ НА ПРОМИШЛЕНИЯ ТОК. ИСТИНСКА МАГИЯ Е ТОВА , ЧЕ БОРИСОВ И ЕКИПА МУ СА ОЩЕ НА ВЛАСТ. ТРЯБВА ЛИ ВСИЧКО ДА СЕ СРИНЕ И СТИГНЕМ ДО НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ЗА ДА ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ НЕЩАТА СА АПОКАЛИПТИЧНИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 5 години
Анализите на Уникредит, са винаги пресилени, като в последствие ги коригират. Относно строителството, главния икономист на Уникредит Булбанк, Кристофор Павлов, цитиран и в тази статия, преди месец, посочи, че, цените на жилищата в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас, били НАДЦЕНЕНИ с над 40 %, но били спокойни че надуването не било с 60 %, а само с 40 % и всичко било точно, и да сме били спокойни. Толкова за прогнозите на Уникредит Булбанк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още