IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 януари

08:08 | 16.01.19 г.
Преглед на печата за 16 януари

Гратисният период за шофиране без винетка изтече

в. Сега

Вчера изтече гратисният период без глоби на пътя заради шофиране без винетка, предупредиха от регионалното министерство. Той бе "отпуснат" заради фалстарта на електронната система за винетни такси. Наред с това изтече и срокът, в който трябваше да бъдат отстранени всички пречки и нередности около продажбата на електронни винетки. Въпреки това обаче експерти коментират, ще все още има проблеми. Горещата линия на сайта на Тол.бг., който управлява системата, все още не работи. В предвиденото управление, в което трябваше да бъдат наети 900 души, в момента работят около 120, а в ИТ отдела, поддържащ интернет платформата, има назначен един специалист на постоянен трудов договор.

Очакват се с 15 - 20% по-високи сметки за ток и парно

в. Сега

Значително по-високи сметки за ток и парно в сравнение с миналата година се очертава да получат потребителите през януари. "Този месец може да очакваме от 15 до 20% по-високи сметки. Разбира се, това е индивидуално, всеки консумира различно. Но средно това е оценката на енергийните дружества", заяви вчера пред Нова тв енергийният експерт Атанас Тасев. По думите му ако температурите са само с 1 градус по-ниски, средното потребление на енергия се увеличава с 3%.

10 пъти хванали радиоактивен скрап през 2018-та

в. Монитор

10 случая на засичане на радиация в метални отпадъци са били регистрирани от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), съобщиха от ведомството. В по-голяма част от случаите събитията са регистрирани при преминаване на товари през автоматичните системи за радиационен контрол на входовете на големите металургични компании, както и на граничните пунктове на страната. При 3 от регистрираните случаи товарът е върнат на изпращача. Два от тях са през февруари миналата година. 

Внесохме цял град чужди работници

в. Монитор

Сезонните работници от трети страни, които идват да се трудят у нас, са точно толкова, колкото населението на малък град в България. Годишно в летните и зимните ни курорти пристигат над 8000 бачкатори от чужбина, става ясно от данните на Агенцията по заетостта, предоставени на „Монитор“. Такова е и населението на градове като Кубрат и Своге.

От всички трудови мигранти едва 623-ма са избрали да работят у нас през студените месеци. Те са се увеличили малко повече от два пъти в сравнение със зимния сезон на 2017 г., когато са били 245. Двойно повече са били и чужденците от трети страни от началото на 2018 г. до края на летния сезон спрямо същия период на предходната година.

Затварят най-голямата фабрика за сладолед у нас

в. 24 часа

Най-голямата фабрика за сладолед в България - варненската “Фронери”, затваря. Информацията бе потвърдена официално от самата компания. “Продължаваме да развиваме бизнеса си в България и ще продължим да бъдем лидер на този пазар, но се налага да преосмислим бъдещето на завода ни във Варна”, казаха от дружеството. Оттам увериха, че всички съкратени работници ще получат законно полагащите им се обезщетения. Според запознати “Фронери” ще започне да внася сладолед от фабриката си в Румъния, като тук за нея ще работи екип от около 90 човека, които ще го дистрибутират. Във варненския завод, който освен сладолед произвеждаше и замразени храни, работеха 72-ма души. “Фронери” бе създадена преди 2 г. от “Нестле” и британската R&R като джойнт-венчър и “Нестле” е собственик на половината от дяловете. Самата “Нестле” купи варненската фабрика през 2006 г., прехвърли я преди около година и половина на “Фронери” и впоследствие се изтегли от пряко участие в този бизнес навсякъде по света. “Фронери” наследи всички фабрики за сладолед на “Нестле” в Европа и оперира в 20 държави на континента.

2019 г.: БНБ ще отпечата 153 милиона броя банкноти

в. 24 часа

153 милиона банкноти с пет различни номинала ще емитира тази година БНБ. За отпечатването им централната банка е заделила в бюджета си близо 18 млн. лв. Количеството на новоотпечатаните хартиени пари е с 82% повече спрямо 2018 г. Първата нова емисия тръгна още от края на м.г. От 28 декември 2018 г. централната банка пусна в оборот нова столевка. Предишната емисия на банкнота с такъв номинал бе от 2003 г. Още при представянето ѝ подуправителят на БНБ Калин Христов съобщи, че се планират и още - от 50,20,10 и 5 лева, а поредността на тяхното отпечатване ще бъде в низходящ ред- от повисоките номинали към по-ниските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още