IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен: Ще се намерят прекрасни решения за съществено важен портфейл

Не бива да се спекулира с ресори, какво сме се договорили и какво искаме, каза премиерът Бойко Борисов

16:17 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Сигурна съм, че ще се намерят прекрасни решения за съществено важен портфейл, защото ни е необходимо познанието, необходимо е да се работи за икономическото развитие, но и да се отговори на потребностите на обществото“. Това каза пред журналисти в Министерския съвет новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава БТА.

Урсула фон дер Лайен е на посещение в България. Визитата е част от консултациите, които тя провежда с лидерите на държавите-членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

Новият председател на Европейската комисия заяви, че очаква с нетърпение да продължи доброто сътрудничество с премиера Бойко Борисов и българския еврокомисар.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че председателят на Европейската комисия е разбрала приоритетите на правителството за портфолиото. 

„Не само дигитализацията е важна, но важни са хората. Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Сега Западът е длъжен да инвестира много пари отново да повишим квалификацията и конкрентоспособността на държавите от ЦИЕ и Балканите“, посочи премиерът.

Виждам държава, която просперира, каза още новоизбраният председател на Европейската комисия. „Тук съм, за да слушам много внимателно какви са вашите приоритети, вашите очаквания. Ние в Европа можем да успеем само ако обединим усилията си“, посочи тя, цитирана от Dnes.bg.

Новият председател на Европейската комисия каза още, че отдава голямо значение на приноса на източноевропейските държави в ЕС. Тя акцентира на предизвикателствата пред Европа, като изброи - дигитализацията, демографските проблеми, сигурността, миграцията.

По думите й важно е да се инвестира в дигитализация и образование, защото младите хора са бъдещето. Урсула фон дер Лайен посочи, че у нас това се прави и изтъкна добрите ни макроикономически показатели.

"Не бива да се спекулира с ресори, какво сме се договорили и какво искаме", коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. Наскоро той даде да се разбере обаче, че страната ни иска "модерен" ресор като дигитализацията.

Премиерът също отчете, че Европа трябва да инвестира в иновации, за да преодолее изоставането от САЩ и Китай и да стане водеща в тази сфера. Според него трябва да се работи и за връщането на САЩ в споразумението за климата. По темата за миграцията, засегната и от председателя на ЕК, Борисов напомни, че благодарение на усилията ни и дипломацията с Турция, българите са забравили какво е да имат мигранти по улицата. Премиерът напомни, че Европа отчита и нашето много добро европредседателство и ролята ни за Западните Балкани.

Премиерът информира още, че следващата седмица ще се подпише споразумението за Балкански поток. 

През юли тази година Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана за председател на Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още