fallback

България още не е подала заявление за ERM II*

Емисията на ПИБ трябва да приключи, капиталът на банката да бъде реално попълнен и EЦБ да одобри изпълнението на плана

17:07 | 27.04.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България все още не е подала заявление за членство в ERM II, научи Investor.bg от няколко независими източника. Това едва ли ще може да се случи до края на април, както прогнозираха премиерът Бойко Борисов (преди седмица) и министърът на финансите Владислав Горанов (по-рано)

На наш въпрос какви документи са получили от българска страна до петък, от ЕЦБ отказаха коментар. От централата във Франкфурт не пожелаха да кажат също дали разполагат вече с плана за попълване на капитала на Първа инвестиционна банка и ако да, в какъв срок ще се произнесат по него.

От изказванията на премиера и финансовия министър през април стана ясно, че капиталовият недостиг в ПИБ е последната пречка за българската кандидатура за ERM II. Другата банка с констатиран недостиг при стрес-теста, Инвестбанк, вече успя да попълни капитала си. 

От изказванията се подразбира също, че са били разрешени и проблемите в небанковия финансов сектор, в управлението на държавните дружества и по останалите точки, по които правителството се бе ангажирало да работи.

Именно проспектът за емисията акции на ПИБ всъщност е бил изпратен до ЕЦБ миналата седмица, научи Investor.bg от неофициални източници. Но преди страната да може да подаде заявление за членство във валутния механизъм ERM II, емисията трябва да приключи, капиталът на банката да бъде реално попълнен и EЦБ да одобри изпълнението на плана. Възможно е да се наложи и допълнително одобрение според това кой ще купи емитираните акции. 

На 23 април Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първичното публично предлагане на ПИБ, при емитиране на 40 милиона обикновени акции с номинал 1 лев и емисионна цена 5 лева. Това е под предлаганата от банката цена по-рано през годината (8 лева), но е доста над пазарната цена за акциите ѝ, която дори след очакваното повишение покрай последните новини си остава под 2.80 лева. Заради високата цена и сложната ситуация в банковия сектор покрай коронавирусната криза немалко експерти изразиха съмнения, че за акциите ще се намерят кандидати. 

От самата банка обясняват ниската в момента пазарна цена със слабата ликвидност на БФБ, която според банката може да доведе и до 50% дисконт. "Това поставя под съмнение обективността на пазарните оценки на емисиите, търгувани на българската борса, и предполага към разглеждане и на алтернативни опции за определянето на цената на акциите на банката", пише в проспекта.

При такъв сценарий ББР би могла да се намеси, за да разчисти пътя на кандидатура за ERM II, както коментира в своя Facebook профил и финансистът Владислав Панев.

Министър Горанов увери, че за такава цел няма да се използват 700-те милиона лева от последното увеличение на капитала на ББР. Обратното действително би предизвикало много спорове - с парите, с които би трябвало да се подпомагат най-засегнатите от кризата предприятия, да се попълва капиталът на една частна кредитна институция. Не е ясно обаче дали това се отнася и за останалия капитал на държавната банка.

 В края на седмицата министър-председателят загатна, че очаква страната ни да се присъедини към механизма през юли, заедно с Хърватия. В началото на месеца на запитване на Investor.bg от Българската народна банка посочиха, че „към момента протича техническо коригиране на вътрешни срокове в работния процес, но няма официално решение, свързано с промяна във времевия хоризонт“. 

*Материалът е актуализиран в 14,10 часа на 28 април в 7-и абзац с пояснения от обновения конспект на ПИБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 10.09.22 г.
fallback