Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕС отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията

Заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната, заяви българският премиер Бойко Борисов

ЕС отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейският съюз отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията от коронавирус. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след онлайн заседанието на Европейския съвет, на което той участва.

Срещата на върха на ЕС одобри договорения преди две седмици пакет за кредити в посочения размер. Те са предназначени за работници, компании и задлъжнели страни. Помощта ще бъде налична до 1 юни.

Още няма бюджет на ЕС и затова трябва с новата финансова рамка и с фонда за възстановяване трябва да се намери съгласие и да се разпределят тези пари. Така Борисов отговори на въпрос каква част от тези пари ще отидат за България. 

Още по темата

Само като единна Европа можем да излезем от кризата, заяви премиерът.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС продължават обсъждането на активните действия на общността за справяне с пандемията от COVID-19.

С новата пътна карта за възстановяване искаме да вдъхнем оптимизъм, заяви Борисов. Искаме да вдъхнем оптимизъм. Искаме да вдъхнем на хората увереност, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е един лош спомен, каза той.

Към днешна дата 7,5% от БВП е заминал. Кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа можем да излезем от кризата, коментира премиерът.

Тече спор за грантове или кредити. Държавите със слаби икономики предпочитат грантове - някой да им даде пари. Държавите със стабилни икономики казват, че дават креди, после трябва да се върне.

Премиерът обясни, че има добре работещи модели, които биха могли между грантове и кредити да дадат вариант за разбирателство.

173 млн. лева ще бъдат отпуснати като помощ за малкия бизнес у нас, за малки предприятия със спад на оборота от 20%. Парите са взети от други европейски програми. Кандидатстването ще става по електронен път със системата ИСУН при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип. Между 3 000 и 10 000 лева ще могат да получат най-малките фирми. Над 20 хиляди фирми ще могат да се възползват. Парите са пренасочени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, а средствата по нея - безвъзмедни.

Мярката ще стартира в началото на май.

Премиерът каза, че утре ще изпрати писмо до ЕК, за да можем и от други програми да „свалим“ още 200-300 милиона.

До дни ще бъде анонсирано и предложение за средния бизнес.

Премиерът коментира и отворената вчера суапова линия между ЕЦБ и БНБ, като посочи, че това говори за доверие към държавата ни.

В знак на доверие към България снощи, ни отвориха суапова линия за 2 милиарда евро и то за колкото трябва време. Фиксирано до края на тази година или доколкото трябва. Надяваме се да не ни трябва. Много страни поискаха, не им дадоха, може да проверите, каза премиерът.

Следващата среща на Европейския съюз е на 6 май. Тогава отново ще се предоговаря финансовата рамка, за да се обедини с фонд за излизане от кризата, каза Борисов.

"За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши и заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната", каза по време на брифинга още премиерът. Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено" каза още Борисов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
wag1111 до: Valentin13
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Нещото, което е напълно лишено от логика и накрая не води до никъде.
2
 
2
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
как печатането на пари може да възстановява икономиката?
4
 
3
 
3
KMETA до: ing5rov
преди 3 месеца
За нас ли?
За тебе, мене и другите - кредити.
Ай честито !!!
6
 
4
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 3 месеца
.... и около 50 000 фантомни гласа на всички изобори!?
6
 
5
 
1
преди 3 месеца
Бокаса е вече на етапа "късният Тодор Живков" ... полупроводници и т.н. ...
Колко % от тия 540 милЯрда ше са за нас ?

Още от Икономика и политика
БСП поиска извънредно заседание на парламента