fallback

България е готова да атакува пакет „Мобилност“ пред съда на ЕС

Страната ни ще търси съмишленици, заяви транспортният министър Росен Желязков

18:40 | 10.06.20 г. 1

България ще търси съмишленици, за да заведе дело в Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург, ако спорният пакет „Мобилност“ бъде приет в сегашния му вид от европарламента, заяви транспортният министър Росен Желязков, цитиран от пресцентъра на министерството.

Ресорната комисия в Европейския парламент вече отхвърли предложенията на България и другите периферни страни на съюза по пакет „Мобилност“. Нито една поискана поправка от България и периферните страни на ЕС по спорния пакет не бе приета от транспортната комисия в Европейския парламент.

Комисията одобри регламента за командироване на водачите, тяхното време за почивка и каботажа от пакета „Мобилност“. Членовете на комисията отхвърлиха внесените от българските евродепутати поправки за връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, както и за седмичната почивка на водачите.

С тях българските евродепутати и техни колеги от други шест държави настояваха за отпадане на текстовете за задължителното завръщане на камионите в страната на определен период от време, както и за ползването на седмичните почивки от водачите. 

Голяма част от превозвачите вече заявиха мнение, че са готови да регистрират своите фирми в чужбина, за да избегнат част от рестриктивните режими, от което държавата пък ще понесе загуби заради пропуснатите данъци и осигуровки. „Това е точно така. Този подход и тази тенденция ги наблюдаваме вече“, заяви днес министър Желязков.

Текстовете по пакета предстоят да бъдат гледани в пленарната зала на Европейския парламент на 8 юли. Ако бъдат одобрени, до края на месеца е много вероятно те да бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС. От този момент страната ни разполага с 2 месеца да заведе иск.

„Той може да бъде заведен от България, а към него да се присъединят другите държави от Групата на единомислещите. Може и самият иск да бъде колективен – всички заедно. При всяко положение ние ще внесем за одобряване от Министерски съвет предметът и основанието на иска“, уточни министър на транспорта.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
fallback