IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България рязко скочи през май

На годишна база увеличението е с 3,7 процентни пункта до 9%, отчита Агенцията по заетостта

16:18 | 15.06.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Безработицата в България рязко е нараснала през май, вижда се от данните на Агенцията по заетостта (АЗ). Равнището на регистрираната безработица в страната през месеца е достигнала 9%. Сравнението на месечна база показва увеличение от 0,1 процентни пункта, а на годишна база ръстът е с 3,7 процентни пункта. 

Въпреки мерките за стимулиране на заетостта и запазване на работните места, включително и схемата, насочена към бизнеса, 60/40, данните в официалната статистика оправдават очакванията за ръст на безработицата след въвеждането на извънредно положение на 13 март. Рестриктивните мерки затвориха редица сектори, много от които не успяха да се възползват от държавните стимули.

Увеличението на параметъра е съществено в сравнение с тенденцията от началото на годината. Безработицата в България през януари беше 6,3%, през февруари - 6,2%, а през март тръгна нагоре, достигайки ниво от 6,7%.

Статистиката сочи и някои положителни тенденции на трудовия пазар - след отпадане на извънредното положение броят на започналите работа безработни рязко нараства. 

От 1124 лица среднодневно за седмицата преди 13 май броят се увеличава до 1634 лица среднодневно през последната седмица на месеца, или ръст с 45,4%. Така, общият брой постъпили на работа безработни достига в края на май 25 709, като 93,9% от тях са устроени в реалната икономика. Други 252 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също чрез бюрата по труда са намерили ново работно място през май.
 
На годишна база през май също се отчита и ръст на започналите работа безработни - с 25,2%, показват още данни на Агенцията по заетостта. Увеличението се дължи преди всичко на устроените на първичния трудов пазар. Според статистиката най-много са започналите работа на първичния пазар през месеца в секторите хотелиерство и ресторантьорство – 25,8%, преработваща промишленост – 17%, търговия, ремонт на автомобили – 13,5%, селско, горско и рибно стопанство – 8,4%, строителство – 6,8 на сто.
 
С 0,9% нараства броят на регистрираните безработни в бюрата по труда - до 295 453, като спрямо април те са с 2643 повече. Увеличение се наблюдава и спрямо същия месец на 2019 г., което е с 68,4% или със 120 054 лица.
 
За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през май са се регистрирали нови 31 672 безработни лица. Освен тях, други нови 362 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.
 
Повече от 1600 са активираните лица за търсене на работа в бюрата по труда чрез дистанционните услуги на Агенцията само през месец май. Става въпрос за неработещи, неучещи и нетърсещи работа или обучение лица, с фокус към младите хора.
 
Работа на субсидирани работни места са започнали 1573 лица от рисковите групи – 1186 по програми и мерки за обучение и заетост и 387 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
 
Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 15 034, като 83.3% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (26.3%), хотелиерство и ресторантьорство (19.5%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.6%) държавно управление (7.5%), селско,горско и рибно стопанство (7.1%), и строителство (5.4%).
 
Най-търсените професии през този месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; работници в селско, горско и рибно стопанство; продавачи; водачи на МПС и подвижни съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; персонал, осигуряващ защита и сигурност и др.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Е то е ясно 60/40 не работи. В момента го ползват само фирми които правят измами например 4 часа а работят 8 и т.н. Работещата мярка е 60% плаща държавата и друго нищо за работника. Така или инъче той си стои в тях и НЕ работи а ПОЛУЧАВА пари. Така е по света навсякъде. Другия вариянт е на борсата и ще взема 80%. Всякакви глупости които измисли мистър наредба 18 са пълен провал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още