IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 73 млн. лева са получили 11 хил. работодатели по мярката 60/40

Промените в мярката ще бъдат обявени за обществено обсъждане другата седмица

13:46 | 05.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

По мярката 60/40 за запазване на заетостта и работните места досега са изплатени 73 млн. лева на 11 хил. работодатели за над 170 хил. работни места. Това обяви в Народното събрание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на депутатски въпрос в рамките на блиц контрола.

Общо 15 286 заявления за над 256 хил. работници са подадени досега по мярката, обяви министърът.

Според левицата мярката не е ефективна и не работи за българския бизнес. Депутатът от БСП Надя Клисурска обяви, че само 8,4 на сто от фирмите прибягват към мярката, а повечето използват възможността за неплатен отпуск на служителите, както и работа от дистанция. Тя апелира да се направи така, че мярката да стане по-ефективна.

От БСП разполагат със сигнали за проблеми с администрирането на мярката. Според депутати от партията мярката не запазва заетостта на обявените над 200 хил, а на едва на около 100 хил. души.

Точният брой на запазените работни места по мярката 60/40 ще стане ясен в края на юни и най-вече в края на юли, когато приключва кандидатстването по нея, заяви Сачева. Тя допълни, че някои работодатели са подавали по няколко заявления, в това число и за различни служители.

По думите на министъра отказите не спират фирмите да подават отново заявления.

Сачева потвърди, че в момента се работи по нов дизайн на схемата и другата седмица промените ще се публикуват за обществено обсъждане. Очаква се да се разшири групата на лицата, за които ще може да се иска компенсация. Ще се включи възможност за наемане на регистрирани в бюрата потруда безработни. Новост е и изискването за платени данъчни задължения до края на 2019 г.. Процедурата по кандидатстване ще се запази в настоящия вариант.

На критиката на левицата за двойно финансиране на общински структури Сачева отрече такова да се е случвало.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още