Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Регистрираната безработица се понижава минимално до 6,3% през януари

Намалява броя на регистрираните безработни, включително младежи и продължително безработни (над 1 година)

Регистрираната безработица се понижава минимално до 6,3% през януари

Снимка: архив Ройтерс

Регистрираната безработица в България през януари е 6,3%, съобщават от Агенцията по заетостта.

На годишна база нивото на показателя се понижава минимално – с 0,01 пр.п., показват още данните.

Общият броя на регистрираните безработни се понижава с почти 4 хил. души на годишна база до 205 324 души.

Агенцията отчита намаление на броя и относителния дял на регистрираните безработни младежи до 29 години. През януари 2020 г. те са 25 185, с 3 615 по-малко от същия месец на предходната година.

Продължително безработните, т.е. с престой над 1 година в регистъра на Агенцията по заетостта, също намаляват съществено, с близо 8 700 лица или 16,1%.

Позитивно изменение се наблюдава и при лицата с намалена работоспособност, които спрямо предходния януари намаляват с 16,5% (2 406 лица). През януари 2020 г. в бюрата по труда са регистрирани общо 12 146 лица с увреждания.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през първия месец на годината са се регистрирали 33 708 безработни лица. В отговор на увеличеното търсене на кадри Агенцията по заетостта все повече привлича заети, учащи и пенсионери, за да разшири обхвата на предлаганите на работодателите кандидати за работа. Нови 805 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа чрез бюрата по труда, посочват от Агенцията.

Само през месец януари за търсене на работа чрез бюрата по труда са активирани над 3 100 души, неактивни досега.

Постъпилите на работа безработни през януари са 16 008, като 96,5% от тях са устроени в реалната икономика, сочат данните на Агенцията по заетостта. От началото на 2020 г. други 413 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

Със средства от държавния бюджет е осигурена заетостта през януари на над 5 100 безработни лица, като работа на субсидирани работни места са започнали 557 лица от рисковите групи - 53 по програми и мерки за обучение и заетост и 504 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 14 473, като 76.5% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (31,9%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11,3%), хотелиерството и ресторантьорството (10,9%), държавното управление (10,7%), административните и спомагателните дейности (9,2%).

Най-търсените професии през януари са оператори на машини и съоръжения, персонал, полагащ грижи за хора, персонал за ресторантьорството и хотелиерството, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, продавачи, квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия, монтажници, металурзи, машиностроители и други.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията