IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове успяха да минимизират последствията от коронакризата

Първият стълб от системата се нуждае от по-голям трансфер от централния бюджет за покриване на недостига, посочва Деница Сачева

14:32 | 28.10.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Коронакризата е стопила част от спестяванията за втора пенсия в България, но неблагоприятните последствия вече са минимизирани от фондовете. В същото време са се свили приходите от осигурителни вноски в първия стълб. Като цяло кризата, причинена от Covid пандемията, се е отразила негативно и на трите стълба на системата за пенсионно осигуряване в България.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков. Депутатът е отправил питане към министъра относно състоянието на трите стълба на пенсионната система и как сегашната коронакриза се отразява върху тях.

„Кризата, предизвикана от пандемията, се отрази негативно върху втория и третия стълб на пенсионното осигуряване. Повсеместните спадове по всички световни финансови пазари неминуемо рефлектираха върху активите на пенсионните фондове, които са инвестирани в различни борсово търгувани финансови инструменти“, посочва в отговора си Деница Сачева.

Министърът обаче уточнява, че заради балансираните портфейли и своевременните действия на пенсионноосигурителните дружества неблагоприятните последствия от кризата на финансовите пазари върху активите на пенсионните фондове до значителна степен са минимизирани. 

Covid кризата е повлияла на дохода от инвестициите на пенсионните фондове, става ясно от отговора на Сачева. Според нея най-ясно това се вижда през стойността на един дял на пенсионните фондове, който се изчислява ежедневно, и е най-точният индикатор за постигнатия доход от инвестиране на средствата на фондовете.

Стойността на един дял на пенсионните фондове е намалял от началото на годината, като най-ниски нива са регистрирани на 24 март.  След тази дата започва постепенно възстановяване на стойностите на един дял и към 16 октомври те са се повишили с между 2,58% до 9,30% за различните фондове. Спрямо началото на тази година стойността на един дял на осем от фондовете за задължително пенсионно осигуряване нараства минимално с между 0,01% до 1,22%.

Според министъра на социалната политика това означава, че към средата на октомври неблагоприятният ефект върху инвестициите на фондовете в резултат на кризата, е значително преодолян. Вследствие на това нетните активи във втория стълб на пенсионната система нарастват с 9,77% към 15 октомври 2020 г., спрямо същата дата на 2019 г. и достигат над 15,4 млрд. лева. Средногодишният темп на нарастване е 10,26 на сто.

Въпреки Covid кризата приходите от осигурителни вноски във втория стълб на пенсионната система нарастват, посочва се в отговора на Сачева. Брутните постъпления в универсалните пенсионни фондове (УПФ) и професионалните пенсионни фондове (ППФ) от началото на годината до средата на октомври са в размер на 1,266 млрд. лв. и на годишна база се повишават с почти 6%. Нарастването на приходите от вноски в УПФ се дължи на тенденцията на ръст на средната работна заплата у нас в последните пет години, коментира социалният министър.

Що се отнася до първия пенсионен стълб, в отговора на социалния министър се посочва, че за деветте месеца на годината са намалели приходите от осигурителни вноски там, което Сачева определя като обичайно за разходопокривен фонд. Според данните, предоставени от НОИ, икономическата криза, породена от пандемията, не е довела до нарастване на броя на пенсионерите с новоотпуснати пенсии. В сравнение с 9-те месеца на 2019 г. има намаляване на броя на пенсиите, за които са издадени разпореждания за отпускане, при това при всички видове пенсии. Няма основание да се твърди, че шокът на пазара на труда е довел до нарастване на броя на хората, преминали от заетост в пенсиониране, коментира Деница Сачева.

Броят на пенсионерите не е нараснал за периода от началото на годината и поради факта, че пандемията има негативно, но сравнително ограничено влияние върху броя на осигурените лица. През април броят на осигурените е намалял драстично с близо 202 хиляди души – от 2,796 милиона до 2,593 милиона в сравнение с нивото от март 2020 г. През май обаче броят им нараства, достигайки 2,632 млн. души, а към август, благодарение на мерките за запазване на заетостта, както и сезонната заетост, броят на осигурените се стабилизира на 2,752 млн. души. Това е с близо 44 хиляди лица по-малко от нивото преди кризата, като шокът от пандемията върху пазара на труда все още не е преодолян, предупреждава Сачева. 

Освен върху активите на втория и третия стълб на пенсионната система, кризата се е отразила негативно и на приходите в държавното обществено осигуряване (ДОО), се посочва в отговора на Деница Сачева. Тя констатира, че средният осигурителен доход продължава да нараства, но през 2020 г. забавя ръста си точно в месеците на старта на пандемията. Заради по-малкия брой осигурени и забавения ръст на осигурителния доход намаляват и приходите от осигурителни вноски в ДОО, отчита министърът. Ако за първите девет месеца на 2019 г. от тях са постъпили 5,700 млрд. лева, то за първите девет месеца на 2020 г. те са 5,636 млрд. лева, или спад с 1,1%.

В същото време нарастват разходите за пенсии заради допълнителните мерки в подкрепа на възрастните хора - изплащането на 50 лв. към всяка пенсия. До декември включително за целта ще бъдат изразходвани 529 млн. лева, изчисляват от НОИ.

В резултат на тези процеси, породени от пандемията - спадът на приходите от осигурителни вноски, намаляване на осигурените лица и забавяне на нарастването на средния осигурителен доход, както и увеличените разходи за пенсии, очакванията са, че ще е нужен по-голям трансфер от централния бюджет за покриване на недостига на средства в ДОО, в частност бюджета на фонд “Пенсии”, посочва социалният министър.

Отчетена е и тенденция за увеличаване на броя на пенсионерите, които имат право на пенсия, но не са го упражнили. Икономическата криза обаче не е довела до ръст на пенсионерите с новоотпуснати пенсии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Много риск поемаш значи. Гледай да не "го" поемеш наистина.Фондовете и с доходност -10% пак са по-"сигурни".... хаха :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
993
преди 3 години
Каква инфлация 15-20% те гони бе професоре? Пък и изкарал 25% доходност на пазарите... Баси корифея... Аман от псевдоразбирачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Каква е разликата между 0% доходност и 1.22% доходност, когато инфлацията е 15-20%? Всичките пари за втора пенсия са тотална загуба дали в бнб или извън нея... Аз предпочитам да ги контролирам ЛИЧНО - да ги похарча или пазя за старини защото не вярвам на никой фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Той втория и третия пак са поне на плюс ! Какво става с първия където парите стоят просто в бнб и губят инфлацията директно ? Това е въпроса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Абсолютни локуми се разтягат тук: "Спрямо началото на тази година стойността на един дял на осем от фондовете за задължително пенсионно осигуряване нараства минимално с между 0,01% до 1,22%." Демек при 15-20% инфлация, 5-10 трилиона $ новонапечатани пари от началото на 2020 имаме 1.22% поскъване на дял в пенсионен фонд, това е жалък и смехотворен резултат и един скрит пладнешки грабеж. Как може човек като мен, който не е нито икономист, нито банкер или кой знае какъв мениджър на високо ниво без икономическо образование да постигне към 25% увеличение на своето портфолио от началото на 2020? Докато експертите икономисти имат резултат от 2-3-4%. Явно тяхната експертиза е фалшива... Ето до какво водят купените дипломи от бившия вии карл маркс - магаре да влезе там и то диплома ще вземе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Cojones
преди 3 години
Тъй де, само *** вътре. Пък той рамене няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Успели да минимизират.....!?!?!?Обаче - "..първият стълб от системата се нуждае от по-голям трансфер от централния бюджет за покриване на недостига...".Т.е. и те чакат държавата да налива пари при тях за да не са загуба, така ли?А ситуацията засега е само "минимизирана", не и преодоляна.Защо да работя и да се осигурявам в България, когато няколко групировки/обрачи/масонски ложи и прочее образувания продължават да лъжат и да крадат обществените средства, които после отново държавата трябва да ги възстановява?Българите затова ли живеем и понасяме всичко - за да могат да крадат под различни форми алчните български престъпници и политици?Докато са на загуба какви са заплатите и осигуровките на управляващите пенсионни фондове? На макс. нали? Точно както беше при всички умишлено източени и фалирани банки през 1990-2000г. А с какво си заслужиха големите заплати - явно само с кражби и източвания защото накрая друго не остана.В държавата на всевластния генерал Любен Гоцев, на Ахмед Доган, Пеевски, Ковачки, Герговци, Баневи, Божковци, Ганчевци, Овч., ББ, Цв.Цв.... няма никакъв смисъл да се плащат данъци, осигуровки и каквито и да било държавни такси. Все едно да отглеждаш анаконда, която те поглъща бавно за да ти удължи мъките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
ти още малко ще кажеш, че няма полу-мъже-полу-жени!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Значи ефектът от кризата бил "значително преодолян". Как да го разбираме? Едно препятствие или е преодоляно или не е. Няма вариант със значително и незначително преодоляване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още