IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 8% от българите са за безусловна подкрепа на Северна Македония в ЕС

Над половината участници в анкета на "Галъп интернешънъл болкан" смятат, че най-важното е да бъдат уредени отношенията на Северна Македония с България

21:44 | 13.11.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Българските граждани са силно взискателни към Северна Македония. Те подкрепят приемането на страната в Европейския съюз и потвърждават традиционна си висока съпричастност към държавата, с която имаме обща история. Хората в нашата страна обаче категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Категоричното условие е Северна Македония да изпълни бързо договора си с България.

Това показва кратко изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю „лице в лице“, направено между 29 октомври и 6 ноември.

Участниците в анкетата са избирали между две твърдения в зависимост от тяхното мнение. Докато 5,8% от тях смятат, че „Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България“, то близо 58% (57,9%) са категорични, че „Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, като не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз“.

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове. Акцент в него е дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство в ЕС, или пък именно членството в ЕС би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите. Въпреки че по такъв тип теми трудно може да се очаква детайлна масова запознатост, инстинктът на българското общество е ясен.

Немалък дял обаче, 36,3%, признават, че не могат да преценят – това е очаквано заради по-сложния характер на темата. На пък затова и въпросът е зададен максимално опростено.

Трябва ли Македония да е член на ЕС? Само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия. Така се доказват и изводите от поредица изследвания, назад в годините, свързани с темата. Те показват, че българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие. Преди години, например, обществото ни по-скоро остана на страната на Скопие в спора с Атина.

И все пак, безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията „България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България“.

И по двата индикатора, електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи, „бързата писта“ за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия.

Най-младите групи не са особено запознати с темата. Другите демографски фактори по-скоро повлияват слабо. Явно става дума за консенсусна тема. 

Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
И не забравяйте - без подигравки към братята. Български комунисти ги предадоха и преследваха. Вината ни е факт.СИТИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още