IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел*

Не трябва да се гласува по пощата, с решения на ЦИК да се уреди гласуването на хора под карантина, предлагат от Обществения съвет към избирателната комисия

13:53 | 07.01.21 г. 2
<p>
	Президентът проведе среща с представители на Обществения съвет към ЦИК. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Президентът проведе среща с представители на Обществения съвет към ЦИК. Снимка: БГНЕС

Само легитимният парламент може да излъчи устойчиво и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите си с Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

Срещата е трета в рамките на провежданите от държавния глава консултации за организиране на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори.

Държавният глава вече проведе консултации със здравни власти и със здрави специалисти, а вчера разговаря и с кметове на малките общини.

„За нас е изключително важно в резултат на тези консултации да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да има нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент“, посочи държавният глава, цитиран от БТА.

Радев поиска да чуе мотивите за предложенията на Обществения съвет към Централната избирателна комисия към парламента. „Трябва да направим така, че да има доверие и в машинното гласуване“, отбеляза президентът на срещата. Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините, каза Радев и добави, че биха желали да чуят препоръките на Обществения съвет как да бъде постигната и тази цел. 

Държавният глава посочи, че заедно с вицепрезидента Йотова са започнали тези консултации за намиране на най-рационалния начин и за предизборна кампания и за провеждане на парламентарните избори, които да гарантират правото на вот на всички българи у нас и зад граница, в тази сложна пандемична обстановка, като в същото време гарантират и здравето на хората.

От Обществения съвет представиха на държавния глава и конкретни предложения за изборите. Смятат, че изборите могат да се проведат в условия на пандемия. Предлагат да не се предприемат законови решения, а с решения на ЦИК да се уреди гласуването на хора под карантина. Според тях не трябва да се гласува по пощата, каквито предложения има.

Предлагат също да има възможност броенето на бюлетините да се наблюдава онлайн и по този начин да се гарантира прозрачност на този процес, предава БНТ.

"Общественият съвет смята, че е възможно провеждането на избори по време на пандемия. Разбира се, с всичките условности на необходимостта да се вземат сериозни мерки за опазване на живота и здравето на избирателните комисии, които непосредствено извършват изборите, и всички други участници в изборния процес. Ако ЦИК вземе решение, че поставените под карантина могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, според мен това би било начин да бъде осигурена тази възможност на българските избиратели, които са под карантина", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

От организацията, мотивацията и ресурсната обезпеченост на общините зависи дали хората ще получат достатъчна убеденост, че тяхното право на глас и тяхното здраве ще бъдат защитени на предстоящите избори. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), като част от консултациите за провеждане на прозрачен изборен процес, съобщават от пресцентъра на президентството.

Стимулирането на гражданското участие в изборите в условията на пандемия, за да има легитимен парламент и устойчиво правителство, е от ключово значение, подчерта президентът. Затова по думите на Румен Радев е необходимо още отсега да бъдат откроени  проблемите, за да могат да бъдат намерени решения на най-високо организационно ниво.

За ясна методология при разрешаване на всички организационни проблеми, която в максимална степен да защити здравето на хората и да гарантира честен изборен процес, призова ръководството на сдружението. Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново, заяви, че на разговор с министъра на здравеопазването са представени идеите на сдружението за изготвянето на здравен протокол, който да съдържа указания за избор на помещение за гласуване, решения за времето за престой на секционните избирателни комисии в него, както и кой ще носи отговорност за осигуряването на качествени и отговарящи на международните изисквания лични предпазни средства.

Като здравен риск, поради струпването на много хора, Донка Михайлова, зам.-председател на Управителния съвет и кмет на Троян, определи моментът на предаване и обработка на изборните протоколи и посочи необходимостта от създаване на  адекватна организация, която да защити членовете на комисиите. По думите й възможност да упражнят правото си на глас следва да бъде осигурена и за всички граждани, поставени в карантина. Познатият модел за провеждане на изборния процес в болниците може да се използва и при тези избори, добави Донка Михайлова и открои като потенциален проблем набирането на членове на избирателните комисии, както и тяхната мотивация да влязат в болниците или да посетят на място карантинираните.

Държавата трябва да разреши проблема с финансовите и човешките ресурси, както и с осигуряването на необходимите лични предпазни средства по време на изборния процес, подчерта още Румен Радев.

* Допълнена към 17.15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"легитимно" ... Байдън май се е явявал на частни уроци при Боката ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Г-н Радев май забрави как се опита да свали легитимно правителство? Използвам тези думи вместо да кажа "опит за преврат", защото все още уважавам президентската институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още