IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЗП: Колекторските фирми заобикалят 10-годишната давност

Друга практика на колекторските фирми е да претендират не само за дълга, а и за описаните лихви в погасителния план на банките

11:56 | 07.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) е получила редица сигнали от граждани за нова подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове, която им позволява да заобиколят приетия наскоро закон, въвеждащ 10-годишната абсолютна давност, съобщават от асоциацията.

Проверка на АЗП е установила, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. По този начин лицето губи правото си да се позове на давността. Така например, ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало. Често хората са оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.

Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга и за лихвите, описани в погасителния план на дадена банка. "Понякога, за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, банките са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата. Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума, посочена в погасителния план на банката (главница + банкова годишна лихва)", посочват от АЗП.

Асоциацията смята да сезира Комисията за защита на потребителите както и националния омбудсман Диана Ковачева, за да предприемат необходимите действия за опазване на правата на българските граждани.

"От АЗП възлагаме своите очаквания на госпожа Ковачева, която е призвана от висотата на заемания от нея пост, да защити по категоричен начин интересите на българските граждани", пишат от асоциацията. 

Тя призовава потребителите да бъдат внимателни при подписването на документи с колекторски фирми. "Призоваваме ги да четат внимателно, по възможност да се съветват с адвокати за своите права, да сигнализират АЗП и да използват пълноценно информационните възможности на интернет", се казва в съобщението.

Въведените в края на ноември рестрикции с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, доведоха до ръст на необслужваните кредити. Данните показват, че двойно повече са домакинствата, които не могат да плащат кредитите си в сравнение с 2019 г. Очакванията са, че тази тенденция ще продължи да се засилва. Забелязва се и ръст на потребителските кредити, което вероятно е продиктувано от кризата от COVID-19, предизвикала затварянето на бизнеси и безработица, посочват от АЗП.

Справка в БНБ сочи, че кредитите за домакинства възлизат на 25,492 млрд. лв. (21,6% от БВП) в края на декември 2020 година. Спрямо същия месец на 2019 г. те се увеличават с 6,6% при 6,9% годишно повишение през ноември 2020 година. Трендът на увеличение се наблюдава и при потребителските кредити. Според БНБ те възлизат на 11,898 млрд. лв., което е ръст от 5% спрямо декември 2019 г. при 5,4% годишно повишение през ноември 2020 година, пишат още от асоциацията. 

Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още