IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху Закона за устройство на територията

Според държавния глава въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен правата на гражданите

14:00 | 17.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), приет на 27 януари 2021 г., съобщава Dnes.bg.

Според държавния глава въведените законови положенияне гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица.


Според него въведената възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове е необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти. Новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че отговорната и обществено значима задача на общините да осъществяват процедурите по отчуждаване ще бъде изпълнявана стриктно, в срок и в обществен интерес. Вместо това създава предпоставки да бъдат ограничени права на различни субекти, смята още Радев.

Радев критикува и част от внесените с предложения между първо и второ гласуване текстове. Според него те не съответстват на принципите за необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност и стабилност, които ръководят законодателния процес в правовата държава.

"Тези предложения са с оскъдни и неясни мотиви, не са били подложени нито на обществено обсъждане, нито на експертна оценка за въздействието. С предложенията се допускат съществени промени във внесените от правителството законопроекти, тези промени биват гласувани само веднъж от Народното събрание, което е в противоречие с изискването на Конституцията за приемане на законите с гласуване на две четения. В тази връзка призовавам комисиите на Народното събрание да определят сроковете за подаване на становища по внесените законопроекти, когато срокът за депутатски предложения е изтекъл, за да може да бъде изразено валидно мнението на заинтересованите институции и граждански организации по техните предложения", пише още в мотивите на президента.

На 5 февруари президентът върна за ново обсъждане промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Архитекти и геодезисти преди това алармираха, че промените са като бомба със закъснител и ще се отразят в годините на всички. Според тях общините биха могли да прехвърлят отговорността си за регулация и отчуждаване на терени.

От Столична община подкрепят промените в ЗУТ.

Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още