IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо сме до онлайн покупката на лекарства с рецепта?

Повечето българи са готови да купуват медикаменти по лекарско предписание през интернет, ако регулациите позволяват

15:59 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

Дейвид Коулс, водещ експерт по лекарствоснабдяване във Великобритания, сподели, че пилотните програми за продажба на лекарства онлайн са стартирали още преди около 20 години и в началото повечето хора са били скептични, особено лекарите.

„Опитът показа, че това е голямо удобство за пациентите и с времето онлайн поръчките станаха по-разпространеният начин. Това е просто допълнителен начин за лекарствоснабдяване. От януари 2020 г. до януари 2021 г. имаме 40% ръст на електронните рецепти заради пандемията, като се включват активно и най-малките самостоятелни аптеки. Те предоставят лично обслужване, контактуват добре с клиентите си и се ползват от високо доверие“, обясни Коулс.

Той посочи, че от момента на онлайн запитването за лекарство към личния лекар (което става през приложение на мобилния телефон) до доставката до вратата на пациента отнема около 3-4 дни.

Адвокат Мария Шаркова акцентира върху необходимостта от пакет законодателни промени, за да стане възможна онлайн покупката на лекарства по лекарско предписание в България. „Електронната рецепта е първата стъпка. Необходимо е и въвеждане на гаранция за пациента, като тази услуга само би улеснила пациентите, без да ги застрашава по някакъв начин“, каза тя.

„Това е посоката за в бъдеще, тъй като и по-възрастните реално са в интернет, общувайки с децата си онлайн. Предпазването от заразяване в търговския обект е сериозна причина да се предпочита онлайн покупка, като тя ще остане в сила и следващата година“, прогнозира Пламен Таушанов, председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Той припомни, че в около 50 селища у нас липсва аптека и се разчита за доставка на лекарства от общопрактикуващия лекар. „Трябва да се разчита на законодателна инициатива от следващото правителство. Никой не омаловажава ролята и отговорността на лекаря в процеса на онлайн снабдяване с лекарства. То би улеснило и придържането към терапията от страна на пациента“, коментира Таушанов.

Радомир Миланов, управляващ директор в SAP за България, обясни какви са практическите възможности за въвеждане на услугата Click and Collect при покупка на лекарства, отпускани с рецепта. Той посочи, че технологично е възможно това да се случва за 3-4 часа с доставката. От 3 до 6 месеца  може да бъдат внедрени в аптеките програми, които да позволят това, каза той.

Click and Collect се използва много в Германия, Великобритания и Франция, тъй като имат и традиции в такъв тип доставки, отбеляза той. Според него тук моделът също ще влезе в употреба с правилна регулация, премерени мерки и добър контрол. Той очерта възможността за пилотен проект, за да се види как се приема от българите. И посочи, че всички приложения – електронна рецепта, електронно досие, електронен здравен портал, трябва да бъдат интегрирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още