IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

България въведе нови мерки, Европа засили скептицизма към ваксината на AstraZeneca, редица централни банки в развиващи се страни повишиха лихвите си

09:57 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>България възстанови ваксинацията с препарата на Astrazeneca. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</em></p>

България възстанови ваксинацията с препарата на Astrazeneca. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

Развиващи се пазари

Гуверньорът на турската централна банка Наджи Агбал беше отстранен от поста си. Той ще бъде заменен от икономиста и политик Шахап Кавджъоглу, стана ясно от президентски указ, който беше публикуван в петък. Смяната се случва, след като в четвъртък банката рязко повиши основния си лихвен процент на 19 на сто.

Президентът Реджеп Ердоган е отявлен противник на високите лихвени проценти, като ги определя като майката на всяко зло. Икономисти смятат, че мнението му, че те предизвикват инфлация, вместо да я забавят, е причината за икономическите проблеми в Турция. Наджи Агбал, който е бивш финансов министър, беше начело на централната банка от ноември. След назначаването му обаче турската лира успя да върне около 15% от стойността си спрямо долара.

Руската централна банка също повиши лихвените си проценти за първи път от 2018 г. насам. Ключовият лихвен процент беше повишен от рекордно ниското ниво от 4,25 на сто до 4,5%. Стъпката била необходима предвид бързото възстановяване на търсенето и засиления инфлационен натиск. Инфлацията в Русия наскоро се повиши до 5,7%.

Бразилската централна банка пък повиши лихвените си проценти от 2% на 2,75% по подобна причина.

Глобалната икономика

Ваксинациите и допълнителните финансови стимули отварят перспективи за по-силен глобален икономически растеж през 2021 г., каза Джефри Окамото, първи заместник-директор на Международния валутен фонд (МВФ).

„През януари прогнозирахме глобален растеж през 2021 г. от 5,5%, но има перспективи за по-силно и устойчиво икономическо развитие поради допълнителното финансово стимулиране, особено в САЩ, както и поради перспективите за масово ваксиниране“, каза Окамото. В същото време той отбеляза, че глобалното възстановяване остава непълно и неравномерно.

Например Китай се върна на нивата на икономически растеж отпреди кризата, изпреварвайки всички основни икономики. Въпреки това растежът все още е небалансиран, а частното потребление изостава от инвестициите. А извън Китай има тревожни признаци, че разликата между напредналите икономики и развиващите се пазари ще се увеличава.

Това от своя страна ще постави около 90 млн. души под прага на бедността от началото на пандемията.

Ръстът на световната икономика през 2021 г. може да бъде 4,7% в сравнение с миналата година. Тази прогноза се съдържа в доклада на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), публикуван в Женева.

„Очаква се световната икономика да нарасне с 4,7% тази година“, се казва в изследването. Авторите му напомнят, че тези цифри са по-високи от прогнозите за 2021 г., които бяха направени през септември (4,3%). Подобрените очаквания, казаха те, се дължат на по-силно възстановяване в САЩ, където се наблюдава „напредък в употребата на ваксини“, и наскоро беше обявен икономически стимул от 1,9 трилиона долара.

Общото ниво на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от Г-20 е нараснало с 2,1% през четвъртото тримесечие на 2020 г., съобщи в началото на миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Съобщението отбелязва рязко забавяне на растежа на този показател на фона на растежа през третото тримесечие (+7,8%).

В същото време първите две тримесечия на 2020 г. са белязани от безпрецедентен спад в активността на фона на глобалната пандемия от коронавируса. Като цяло през годината БВП на страните от Г-20 е спаднал с 3,3% и само Китай (+2,3%) и Турция (+1,8%) са успели да поддържат положителна динамика. Сред страните от Г-20 Индия показва най-голям растеж (+7,9% от БВП) след още по-висок растеж през третото тримесечие (+23,7%).

През четвъртото тримесечие БВП на Мексико нараства с 3,3%, на Бразилия - с 3,2%, на Австралия - с 3,1%, на Индонезия - с 2,9%, на Япония и Саудитска Арабия - с по 2,8%, на Китай - с 2,6%, на Канада - с 2,3%, на Турция - с 1,7%. В Южна Африка и Република Корея растежът е съответно 1,5% и 1,2%. САЩ показват ръст от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още