fallback

Достатъчни ли са мерките за подкрепа на таксиметровите шофьори?

Как ще се отчита от юли 2022 г. такса "престой" коментира Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи

15:20 | 30.03.21 г.

Таксиметровите шофьори в Българи не могат да се възползват достатъчно добре от държавните мерки за подкрепа, тъй като не успяват да съберат нужните обороти, а и безлихвените кредити често им биват отказвани. Необходими са други мерки за помощ. За това настоява в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

„След промените в Наредба № 34 относно таксиметровия превоз на пътници първоначалната такса се увеличи с 84 стотинки за дневните курсове и 1,06 лв. – за нощните“, обясни той и посочи, че това е, за да не се отказват „късите курсове“.

Атанасов напомни, че таксиметровите услуги в София не са поскъпвали от 2012 г.

Според него това се дължи на решението на големите превозвачи, тъй като те не смеят да увеличат цената, за да не загубят клиенти и се разчита на цената, която се определя от Столична община като минимална.

Атанасов коментира и държавната подкрепа по време на пандемията.

„Получихме намаления на данъка от 550 лева за цялата година, но това не е достатъчно, тъй като поради затварянията такситата не могат да направят нужните обороти, а те обикновено са надолу с 50-60%“, посочи председателят на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

Спас Атанасов потвърди, че повечето стимулиращи мерки са за предприятия с работници на трудов договор, докато таксиметровите шофьори са самоосигуряващи се лица. „За да получат помощ, те трябва да имат оборот от 30 хиляди лева, което е непосилно за повечето таксиметрови шофьори“, заяви той.

Председателят на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи информира, че от юли 2022 г. се очаква промяна на такса "престой", като в нея вече ще се отчита цялото време на пътуването, но отбеляза, че още не е ясно как точно ще стане това.

Как по-скъпите таксиметрови услуги се отразяват на клиентите? Ще има ли спад в броя на такситата в София заради пандемията? Кога ще спре руското явление за превоз от цивилни автомобили?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
fallback