IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се включат ли такситата в транспортирането на болни от Covid-19?

Мярката с безлихвените кредити не сработи за всички от бранша, посочи Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи

12:48 | 12.11.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако нещата излязат извън контрол, около 1% от таксиметровите шофьори са готови да се включат в транспортирането на болни от Covid-19. Процентът е толкова нисък заради високия шанс за заразяване на самия шофьор и невъзможността таксито да бъде дезинфекцирано толкова добре, колкото една линейка. Това заяви Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той приветства гласуваната от Столичния общински съвет мярка през 2021 г. таксиметровите автомобили да плащат данък в размер на 300 лева.

„Това нещо е необходимо и трябваше да се случи“, коментира Атанасов и напомни, че в момента в София таксиметровите шофьори плащат най-високия патент от 850 лева, докато в другите градове данъкът варира между 600 и 700 лева.

„Може би за по-малките градове е трябвало да се направи по-голяма компенсация, но в момента това позволява законът“, посочи председателят на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

Атанасов обясни, че таксиметровите компании са успели да се възползват от мярката 60/40, а тези с капитал от над 30 хил. лева са успели да се възползват и от програмата за подпомагане на малкия бизнес. Той обаче отчете, че от друга страна програмата за безлихвените кредити не е сработила и затова от бранша са настоявали за мярка, която да обхване всички в него.

„В момента положението е като през март, трагично е“, смята председателят на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още