IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП внася пакет предложения със законови промени заради здравната криза

Партията иска пълна ревизия на предишната власт и мораториум на сегашното правителство да сключва всякакви договори, коментира лидерът ѝ Корнелия Нинова

11:00 | 15.04.21 г. 1
<p>
	Корнелия Нинова. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"БСП за България" ще внесе днес в деловодството на Народното събрание пакет закони, в които предлага помощ за малките и средни предприятия, спешни решения за кредитна и данъчна ваканция, подкрепа за откриване на нови работни места, помощ за домакинствата и младите семейства със специален пакет средства, преизчисляване на пенсиите и др.

Това обяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че партията ѝ иска пълна ревизия на властта, както и че внася предложения и за промени в закона за публичните финанси, с които да се ограничи възможността на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на държавата.

Партията предлага още Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство да сключва договори за продажба, концесии, договори за ръководства на комисии и агенции, защото в момента текат усилено такива процеси. Нинова поиска още да се отчете реалното финансово състояние на държавата и да се внесе актуализация на бюджета. Изхарчени са над 5 млрд. лева извън решения на Народното събрание, има свободни средства в размер на само 1,4 млрд. лева, посочи тя.

Тя отново потвърди, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, „не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим скрити договорки, нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент“.

Тя отрече да се подготвя и широка коалиция, „ако сме искали, да сме я направили преди 4 години“, коментира тя. Нинова посочи, че БСП ще подкрепи правителство на „Има такъв народ“ по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и грабеж. Ако те не предложат правителство и ако третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави, каза тя.

„Днес не просто откриваме поредното НС, полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години“, коментира Корнелия Нинова.

„Намираме се в необичайна ситуация – здравна, икономическа и социална криза и на прага на финансова и на политическа такава. Повече от всякога от нас се изисква разум и отговорност, не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения“, каза още Нинова.

За ПГ на БСП задачата е най-лесна, имаме на какво да стъпим, защото в последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим, подчерта тя.

Корнелия Нинова очерта 5 направления, по които партията ѝ ще работи.

За България членството в ЕС е неотменим и основен приоритет. Най-голямата възможност е планът за възстановяване и устойчивост – за развитие на високотехнологични работни места, намаляване на бедността, развитие на здравеопазването, образованието и културата. Правителството на Борисов се провали в тази най-важна задача, срокът за предаване на плана е 30 април и се изисква спешна мобилизация на експертен, научен и политичски потенциал, за да се справим. Готови сме с ясни и конкретни предложения, посочи тя.

Тя призова за възстановяване на парламентаризма. „ГЕРБ и присъдружните им партии поставиха Народното събрание в подчинена роля на един човек – на министър-председателя, и погазиха Конституцията“, посочи тя и поиска възстановяване на блиц контрола на премиер и министри, спиране на порочната практика да се внасят закони без оценка, отмяна на лобистки текстове, обслужващи частни интереси, приемане на закони, които гарантират спокойствие и предвидима бизнес среда.

Нинова повтори призива си за пълна ревизия на властта и поиска всички корупционни схеми и сделки да бъдат разследвани, да се носи отговорност и да има справедливост.

По думите ѝ задкулисието е в основата на всички пороци в управлението. Паралелната държава, създадена десетилетия наред, трябва да бъде разградена, посочи тя. Според нея тази паралелна държава е просмукана дълбоко в основите на обществото ни, заложена е в законите, оплетена е в бизнес интереси, кражби и институции до най-ниските равнища. Унищожаването ѝ и налагането на върховенството на закона ще изисква общи усилия на всички ни като народ, заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още