IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР отчита 80% ръст на сигналите за нередности за тази изборна кампания*

Проблеми има при почти 0,5% от машините и в тези секции беше взето решение за гласуване с хартиени бюлетини

17:04 | 11.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на предизборната кампания до 15 часа днес (11 юли) в Министерството на вътрешните работи (МВР) са получени общо 982 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, става ясно от съобщение на ведомството. Въпреки това няма сигнали, свързани със сериозни нарушения на обществения ред във връзка с изборния процес

Спрямо данните към същия час на 04 април 2021 г. се отчита увеличение от 83% на регистрираните сигнали. Съставени са 9936 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР (увеличение от 539% на идентично съставените протоколи спрямо данните за миналите парламентарни избори в страната).

По-рано днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха за шест жалби и 45 сигнала за нередности към 13:30 часа. Част от сигналите са за агитация в социалните медии, за която ЦИК няма правомощия за действия. От ЦИК съобщиха и за жалба срегу Агенция ПИК за представени данни от резултати от междинните екзитполове.

От инициативата "Ти броиш" пък регистрират по-малко сигнали за нарушения. До 15 часа има по-малко от 100 подадени сигнали за нередности, докато при изборите през април към този час те са били над 600, съобщиха от инициативата в съобщение до медиите.

52 от общо 10 516 са машините, които не работят и за които секционните избирателни комисии (СИК) са взели решение за спиране на машинното гласуване и преминаване към хартиено гласуване на изборите, съобщиха от Централната избирателна комисия, цитирани от БТА.

Това прави 0,49 на сто от всички машини, допълват оттам.

Избирателната активност към 16 часа е 27,2%, сочат данните на ЦИК. През април до урните към 17 часа са били отишли 39,8% от избирателите. Най-висока е активността в Смолянско - малко над 33% към 16 часа. Голям е процентът на избирателите, упражнили правото си в 23 МИР в София - почти 33%. Най-ниска е активността в Кърджали - почти 21%, както и в Русе и Сливен (по 22,6%). В Пазарджик 23,8% от избирателите отидоха до урните към 16 часа, сомат още данните на ЦИК.

От "Галъп" съобщават за активност от малко над 29% към 17 часа. От социологическата агенция отбелязват, че това са данните от екзитполовете и спрямо предходните парламентарни избори също се отчита по-слаба активност.

От началото на предизборната кампания до 19 часа днес в МВР са получени общо 1060 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Спрямо данните към същия час на 4 април има увеличение от 65.1 на сто на регистрираните сигнали.

"Нарушенията на тези избори са сравнително малко и няма такива, които могат да окажат сериозен ефект върху изборния резултат, поне от регистрираните досега. След като се обработят данните, ще видим дали в случаите с рисковите секции, където има контролиран или купен вот, този път ще има натрупване на такъв вот". Това коментира за БТА говорителят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Цветозар Томов. Очакванията ми обаче са той да бъде значително по-малък, отколкото на предишните избори, добави Томов. По думите на Цветозар Томов общият брой на тези секции на някои избори са достигали 1000.

Към този момент в ЦИК има много постъпили жалби и сигнали, както обикновено, но повечето от тях са за неособено съществени случаи, като например избирател с изтекли документи за самоличност, когото не са допуснали да гласува, въпреки че има право, ако те са изтекли след 13 март 2020 г. Част от жалбите са за различен тип недоразумения със СИК, като поставяне на агитационни материали в близост до избирателната секция и други подобни, поясни Томов.

* Актуализирана към 19.45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
То тогава ще гласуват само членовете на партии и роднините им. Бях прогнозирал 45% активност макс, като гледам сайта на цик, до 4 е била 27%. от 6млн право на глас, това е под 2млн човека. И оня ден, в една др медия, една обясняваше, че "само" 300к от гласувалите били купени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
На изборите другия месец ще има още по-слаба активност. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
При положение, че има един изход и един вход, за човек, който за пръв път вижда машина, не е ясно, къде да сложи картата, толкова ли бе трудно, да нарисуват една карта със стрелка към входа за карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още