IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата се задържа на ниво от 4,7% през октомври

Спадът на годишна база е с 2,2 процентни пункта, отчита Агенцията по заетостта

17:07 | 15.11.21 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Равнището на регистрираната безработица в България се запазва без промяна през октомври, като остава на рекордно ниското ниво от 4,7%, достигнато в предходния месец, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта.

Спадът на годишна база е с 2,2 процентни пункта. В сравнение с края на октомври 2019 г. – като цяло рекордна година по отношение на ръст на заетостта, равнището на безработица също се понижава значително – с 0,9 пункта.

От август безработицата в България вече е под 5%.

Регистрираните безработни в края на октомври са 155 263, което е с едва 327 повече от септември и със 72 646, или с 31,9% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през октомври са се регистрирали нови 25 332 безработни, като те са с 3 595 лица повече спрямо предходния месец, а спрямо октомври 2020 г. се наблюдава спад от 7 047 лица. Други 575 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През октомври 15 319 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика отчитат намаление на броя им с 3 212 спрямо септември и със 7 726 спрямо същия месец на предходната година, което съответства на намалелия брой на регистрираните безработни лица. Ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 238 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. 

76% от започналите работа през октомври са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 20,8%, следван от търговията – 15,8%, хотелиерството и ресторантьорството – 7,3%, държавното управление – 5,6%, образованието –  5,5%, строителството – 5,3% и др.

Общо 3670 безработни лица от рисковите  групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 960 по програми и мерки за заетост и 2 710 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Схемата „Заетост за теб”, която стартира през септември 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на малко над 41 хил. безработни лица, като само през октомври са сключени трудови договори с нови 1 603 безработни.

Продължава предоставянето на средства по антикризисната мярка 60/40. От 12 октомври, когато стартира новата процедура, до края на месеца, бюрата по труда са одобрили 1 320 заявления на работодатели за запазване заетостта на близо 42 хил. лица, работили през август и септември.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 11 755, или с 5 441 по-малко от предходния месец и с 8 068 по-малко спрямо същия месец на 2020 г., което е типично за есенно-зимния сезон. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (29%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (14%), административните и спомагателните дейности (10%), държавното управление (8%), хотелиерство и ресторантьорство (73%) и образование (7%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; строители; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; водачи на МПС и подвижни съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; стопански и административни специалисти и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
viva
преди 2 години
При ниво на безработицата от 4,7%, да се поддържат нулеви лихви и да се налива бездънен кеш в икономиката и да очакваш нещо по-различно от инфлация, си е малоумие откъдето и да го погледнеш. Имате ли идея колко фирми, които изобщо не са пострадали от ковид пандемията и са в НПП над 500 хил.лв., получиха по 50 хил.лв. чист подарък от държавата. Да. Не са с национяално финансиране, с евросредства са, но резултата от безумното наливане на прясно напечатани пари се усеща навсякъде. Яд ме е, че в болшенството от случаите, парите отиват у хора, които изобщо не ги заслужават и нямат нужда от тях. Поне да се използваха за нещо, което ще е от полза за повече хора и на най-нуждаещите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още