IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15,5% от избирателите са упражнили правото си на глас до 13 ч.

Най-висока е във Враца, а най-ниска - в Кърджали

14:19 | 21.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Избирателната активност към 13:00 ч. е 15,5%, а изборният ден протича спокойно, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Към 11 часа най-висока избирателна активност е във Враца - 11,8%, а най-ниска в Кърджали - 4,4%. Сред най-честите проблеми с машините е тъчскрийнът на екрана. В единия случай пък машината не беше включена в мрежата", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Приключи гласуването на някои места в Австралия и Нова Зеландия.

"Имаме доста по-малко жалби в сравнение с миналата неделя. Към 13:00 ч. са 3 жалби и 21 броя сигнали, като последните сигнали са за публикувани резултати в интернет сайтове", допълни Матева.

Избирателната активност до 11 часа в София област е почти 11%, съобщи пред БНР Димитър Димитров, председател на 26 РИК. Две машини в Самоков са спрени и се е наложило гласуването да продължи с хартиени бюлетини. Подвижната Covid секция в Костинброд ще посети 17 адреса, съобщи нейният председател Станислав Рангелов.

"Хората, които са в добро здраве, излизат отвън. Урната, е в колата, в багажника. Обяснява им се какво точно трябва да направят. Екипът се обръща, те сами си гласуват, пускат си бюлетината, подписват се, че са гласували и се прибират вкъщи. Прибира се урната в Общината, като свърши изборният ден, се отваря, преброяват се, попълват се протоколи, всичко, и се занася по стандартния начин в РИК. Гражданите нямат никакви затруднения, просто обясняваме, то е елементарно".

В област Пазарджик има леко покачване на избирателната активност. Към 11 часа своя вот са упражнили 8,4 на сто от избирателите в областта. След община Ракитово, най-слабо е гласуването в Пазарджик – малко над 8%. В Батак и Сърница гласувалите са малко над 10%. В сравнение с миналата неделя активността е леко по-слаба.

Избирателната активност във Варненска област е била 8,6 процента. Най-активни са избирателите в Аврен -14 процента, а най-пасивни - в Долни чифлик- 7 на сто. Във Варна активността е била малко над 8 на сто. В три секционни комисии в региона заради технически проблеми с машините е преминато към гласуване с хартиени бюлетини, няма сигнали за нарушения.

Малко над 10% е избирателната активност в област Стара Загора към 11,00 часа. От общо 287 738 избиратели правото си на глас до момента във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент са упражнили 30 002 души, или 10,43%.

Избирателната активност към 11,30 ч. в Сливенска област е 8,29%. В основно училище „Братя Миладинови“, където гласуват хората от квартал „Надежда“, избирателна активност почти няма.

Силистра поддържа близка избирателна активност, сравнено с отчетената към 11 часа миналата неделя, съобщават от РИК – Силистра. Към 11 часа са гласували 10,73 % или 12 244 души от имащите право на глас 114 090. Най-голям е броят на упражнилите правото си на глас в Тутраканска община с 13,29 %, а най-ниска е активността в община Дулово – 6,63 на сто. 175 са секции са машинно гласуване, като в 35 от тях има по две електронни устройства. В седемте общини на областта има 221 нормални секции, 8 подвижни за хора с увреждания и седем – за болни от Covid-19 и карантинирани. Изборният започна нормално, с единични замени на членове на изборни комисии. Няма жалби от политически партии, нито сигнали за излязла от строй машина.

В област Велико Търново избирателната активност към 11 часа е 11% – с 2% по-висока от миналата неделя. Три бяха блокиралите машини в областта, но в град Дебелец проблемът се оказа най-сериозен и след решение на Районната избирателна комисия се премина към гласуване с хартиена бюлетина, посочи председателят на РИК Николай Илиев: „Устройството за разпознаване на карти е блокирало, което е наложило преустановяване на машинното гласуване“. 

Има затруднения в работата на някои от секционните комисии, заради многото смени на изборните състави. Няколко комисии работят в непълен състав. Между двата тура Районната избирателна комисия смени 5% от членовете на секционните комисии и така общо смените в областта станаха 20,3 на сто.

Вотът в област Враца протича при по-слаб интерес спрямо миналата седмица. В началото на изборния ден се е наложило да бъдат сменени членове на комисии в 40 от общо 330 секции, но това не е попречило на гласуването.

Слаба избирателна активност и проблем с машината само в една секция на Русенска област, отчитат от РИК. В 10 секционни комисии се е наложила замяна на членове, а един от членовете на комисия тази сутрин е получил съобщение от РЗИ, че е контактен на заразен с коронавирус и е трябвало да бъде заменен. Проблем с машините има само в секция в град Глоджево. С решение на ЦИК вотът е преминал изцяло с хартиени бюлетини.

В Кюстендилсикя регион избирателната кативност към 11 ч. се запазва, сравнено с вота на 14 ноември – около 8%. Избирателите са малко под 130 000.

Спокоен е изборният ден и в секцията в Босилеград (Сърбия). До обед са гласували над 30 сънародници с двойно гражданство, каза директорът на Културно информационния център, където е секцията, Иван Николов. Спокойно върви гласуването и в 7-те секции в Северна Македония, каза за БНР Милена Мирчева, председател на Секционната комисия в Посолството ни в Скопие.

В Хасковско, към 11 ч., избирателната активност е 10,54%. На предишния тур е била 10,28%. 600 гласоподаватели повече са стигнали до урните днес.

В Бургаска област най-ниска избирателна активност е регистрирана в община Руен, където живеят предимно етнически турци. До 11 часа там са гласували едва 4,74% от хората.

В Смолян избирателната активност в областта е 11,23% към 11 ч. В община Баните – 15,73 на сто. Най-ниска е активността в общините Смолян и Девин, където пред урните са отишли малко над 9% от избирателите.

Малко под 9% е избирателната активност в Пернишко към 11 часа днес. 8,31% е избирателната активност в община Перник към 11:00 часа Кражба на портфейл, в който е бил и ключът от секцията, е забавило тази сутрин отварянето на една от изборните секции в 13-то училище в Перник. Това е наложило гласуването да започне със закъснение от около 30-40 минути,

В област Монтана към 11 часа активността на балотажа е близо 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това ще е най-нелигитимния президент, избиран някога в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ми ха таквоз калпаво театро зрители нема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
идеално... на хората вече не им пука за нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още